Så påverkar bromsen din framtid

Vad är bromsen?

– Bromsen, även kallad balanseringen, sänker nivån på inkomstpensionen och sänker också värdet på de pensionsrätter vi alla tjänat ihop i vår inkomstpension. Bromsen slår till när inflödet av avgifter till systemet bedöms bli för lågt för att möta pensionsåtagandena, det vill säga de pensioner som svenska folket har tjänat ihop till (systemets ekonomiska balans beräknas varje år av Pensionsmyndigheten, enligt en komplicerad modell). När ekonomin i systemet återhämtar sig, återgår pensionerna och värdet på pensionsrätterna till den nivå de hade varit på om bromsen aldrig hade slagit till.

Vart tar pengarna vägen när bromsen slår till?

När pensionerna sänks innebär det att pensionssystemet sparar pengar. Pengarna blir då kvar i AP-fonderna, vilket stärker systemets ekonomi. När det gäller pensionsrätterna ser det annorlunda ut. De pensionsavgifter dagens yrkesverksamma betalar in går direkt till dagens pensionärer men registreras samtidigt som pensionsrätter i systemet. 1 krona i avgift idag ger alltså 1 krona i pensionsrätt som så småningom ska bli till 1 krona (plus avkastning) i pension.

När värdet på pensionsrätterna sänks försvinner alltså inte några ”riktiga” pengar. Det som händer är istället att en del av den fordran spararen har på pensionssystemet försvinner. Den enskilda spararens fordran motsvaras av antalet pensionsrätter och när värdet på rätterna minskar, blir också spararens fordran mindre. Det stärker i sin tur ekonomin i systemet.

Betyder bromsen att jag får lägre pension?

De som är pensionärer idag har redan fått sin pension sänkt (under 2010 och 2011) med sammanlagt cirka 6 procent på grund av bromsen. I år och nästa år sker en viss återhämtning men år 2014 kommer pensionerna sänkas igen, enligt Pensionsmyndighetens prognoser. Vad som händer därefter är mycket osäkert men utvecklingen för svensk ekonomi och sysselsättning spelar stor roll.

Även blivande pensionärer får lägre inkomstpension på grund av bromsen och som det ser ut nu gäller detta i synnerhet personer födda på 1950-talet. Värdet på deras pensionsrätter har sänkts med cirka 6 procent och kommer enligt prognoserna att sjunka ytterligare. För många 50-talister kan det handla om mellan 100 000 och 200 000 kronor som försvunnit. Även 60-talisterna kan drabbas men sannolikt inte i samma utsträckning.

Påverkar bromsen hela min pension?

Nej, bromsen har ingen effekt på premiepensionen, ej heller på tjänstepensionen eller garantipensionen. Det är bara den så kallade inkomstpensionen som berörs. För miljoner svenskar kommer inkomstpensionen emellertid att utgöra den största delen av det man har att leva på som pensionär.

När försvinner bromsen?

Det är det ingen som vet. När bromsen introducerades sades det att den förmodligen aldrig skulle behöva användas, vilket alltså visade sig vara en grov missbedömning. När det 2009 stod klart att bromsen skulle slå till spådde myndigheterna att effekten på pensionerna skulle vara borta ”om några år”. Nu kan vi konstatera att 2014 ser ut att bli ett nytt bottenår för pensionerna (i förhållande till inkomstutvecklingen) och därefter vet man inte vart det tar vägen.

Vad borde jag göra?

Det viktigaste är att ta reda på hur ditt pensionssparande ser ut. Många svenskar kan vid sidan av inkomstpensionen räkna med en hög tjänstepension och för dem kommer bromsen spela en mindre roll. Många har kanske också ett privat sparande i form av aktier/fonder eller bostad som kan dryga ut pensionen. Men för en normal löntagare utan större förmögenhet och med en normal tjänstepension kan bromsen mycket väl ta bort merparten av det tillskott som tjänstepensionen skulle ha gett. Då bör man överväga om man är beredd att förlänga sitt yrkesliv för att dryga ut pensionen. Ett par års extra arbete ger stor effekt på pensionsnivån.

Se mer här:

Så påverkar bromsen din framtid


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *