Årets lyft på börsen strider mot all logik

Börsen trotsar den ekonomiska logiken och stiger hittills i år med 6 procent i ett läge då den egentligen borde sjunka som en sten, i alla fall om antagandet att aktiekurser ska spegla marknadens förväntningar på framtida vinster. Men kanske vet aktiehandlarna något som andra inte vet och ser något andra inte ser?

Det bestående sammanfattande intrycket av rapportfloden för det andra kvartalet är annars en genuin osäkerhet om framtiden, låt vara att resultaten överlag var bra och i några fall till och med överraskande bra. Men siffrorna gällde alltså det gångna kvartalet och de säger inget om de följande kvartalen.

Att fatta beslut om framtiden med utgångspunkt från historiska siffror blir lite som att köra bil framåt och bara titta i backspegeln.

En förklaring kan vara att aktiemarknaden, liksom vi andra, har invaggats i något slags trygghet av att kriserna hittills inte slutat i någon total krasch. Eurozonens politiker fortsätter att pytsa ut miljard efter miljard till skuldsatta länder och krisande banker, Tyskland fortsätter att betala och burken får ännu en kick och rullar ytterligare ett stycke längs gatan.

Kursuppgångarna för bankaktier är kanske det som är mest oförklarligt. Samtidigt som det dagligen ser allt mörkare ut på den europeiska finansmarknaden och svenska hushåll är belånade upp över tacknockarna har bankerna korats till årets vinnarbransch i Sverige.

• LÄS MER: Banksektorn årets vinnare på börsen.

Den enda förklaringen till fenomenet är att marknaden insett att banksektorn är en av skattebetalarna skyddad verkstad och inte är utsatt för samma risk som andra börsföretag som har att konkurrera på en internationell marknad.

• LÄS MER: SAS borde göra som bankerna.

Tecknen på att krisen närmar sig Sverige och de svenska exportföretagen blir allt fler. Den som vill gotta sig åt eländesprofetior har en hel del att vältra sig i:

• Om det inte vore för Tyskland och Finland skulle Eurozonen i dag vara i recession, alltså att ländernas BNP minskat två kvartal i rad. Häromdagen visade det sig att även Storbritannien är i recession.

• Några idéer hur skuldkrisen i Eurozonen ska lösas på annat sätt än genom smärtsamma och konsumtionshämmande besparingar har inte lagts fram, vilket betyder att problemen och skulderna rullas framåt.

• Tillverkningsindustrins råvaror som järnmalm, koppar, nickel och aluminium har sjunkit i pris de senaste sex månaderna.

• Sjötransportprisindexen Baltic Dry, som mäter prisutvecklingen för torrlasttonnaget, exempelvis bulktransportfartyg, och Harpex, som mäter klimatet i containerfraktsektorn, ligger båda nära sina respektive all-time-low-nivåer. De båda indexen mäter industrins behov av transportkapacitet och fraktrater i framtiden.

• Tillväxttakten i Kinas ekonomi avtar, visserligen från tvåsiffriga tal till ensiffriga, men ändå en tydlig trend.

• Presidentval i USA, som regelmässigt lägger en våt filt över den amerikanska ekonomin till dess valet är avgjort. De senaste månaderna har Stockholmsbörsen följt Dow Jones som en skugga i brist på positiva nyheter på hemmaplan.

Och ändå flyger hon.

Läs mer här:

Cred & Källa: Årets lyft på börsen strider mot all logik


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *