Euroras ger sämre trygghet för sparare

LÄS MER: ”Kronan rekordstark mot euron”

Den rekordlåga euron må vara bra för de svenska turisterna, men är dåliga nyheter när det gäller tryggheten för landets sparare. I takt med valutakursens dramatiska fall, har också den statliga insättningsgarantin tappat tiotusentals kronor i värde.

– Insättningsgarantin är satt i euro, så den följer valutakursen, säger Unni Jerndal, kommunikationschef på Riksgälden.

Det var i december 2010 som en motvillig riksdag klubbade igenom att förändringen infördes, som en följd av ett EU-direktiv. I samband med ett beslut om att nivån på valutagarantin dubblerades, från 50 000 till 100 000 euro, togs en liten brasklapp i lagtexten bort. Tidigare garanterades belopp på motsvarande 50 000 euro, ”dock minst 500 000 kronor”. I dag är garantin kort och gott satt till 100 000 euro – oavsett vad krisvalutan kostar i svenska kronor.

– Fokus då var dubbleringen av beloppet, och att kunderna skulle ha lika stort skydd inom hela EU. I och med det försvann möjligheten att sätta värde på garantin i annan valuta samtidigt, säger Unni Jerndal.

LÄS MER: ”Euron på rekordlåg nivå gentemot andra valutor”

I och med att man tvingades ta bort formuleringen i svenska kronor, har vi det senaste året fått se något som inte har inträffat sedan införskaffandet av insättningsgarantin i mitten på 90-talet. Den minskar i värde. Och skulle den krisande valutan rasa ytterligare kan den rent av komma ner i nästan samma nivå i svenska kronor som den hade innan ”dubbleringen” 2010. Enligt en del bedömare måste euron sjunka till i alla fall samma låga nivå som dollarn, för att euroländerna ska kunna bli konkurrenskraftiga. I dagsläget, med en dollarkurs på strax under sju kronor, skulle det innebära en insättningsgaranti som är nere under 700 000 kronor.

Och vid det allra värsta scenariot – en total eurokollaps – krävs en snabb lagförändring för att insättningsgarantin ska fungera.

– Men om detta otänkbara mot all förmodan skulle inträffa så finns det en beredskap. Vi har påtalat för finansdepartementet att vi behöver en snabb lagändring i så fall, och det finns beredskap för att effektuera det, säger Unni Jerndal.

Redan i riksdagsbeslutet 2010 uttrycktes en tydlig skepsis mot den nuvarande utformningen: ”Utskottet delar regeringens och motionärernas uppfattning att direktivets utformning är olycklig eftersom den begränsar möjligheterna för länder utanför euroområdet att formulera ett tydligt och säkert konsumentskydd för sina insättare”, står det i det betänkande som antogs av riksdagen.

Redan då fick regeringen också i uppdrag att försöka omförhandla EU-direktivet, så att det återigen blir möjligt att uttrycka insättningsgarantin i kronor. Och de förhandlingarna pågår fortfarande, berättar Unni Jerndal.

– Regeringen för förhandlingar på EU-nivå för att få till en förändring i direktivet, säger hon.

– Men det är viktigt att poängtera att vi ser att svenska banker är välkapitaliserade i ett internationellt perspektiv. Och en bank måste ju gå i konkurs innan insättningsgarantin blir aktuell.

FÖLJ valutakurserna här

Se artikeln här:

Cred & Källa: Euroras ger sämre trygghet för sparare


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *