Allt färre sommar- jobb för utbildade

Antalet jobb på arbetsförmedlingens platsbank med en anställningstid kortare en tre månader, så kallade feriejobb, var under maj månad betydligt färre än för ett år sedan. 4 667 feriejobb registrerades i maj 2012, vilket kan jämföras med 6733 under maj månad 2011.


Det är en trend som hållit i sig under hela året, och som går hand i hand med en negativ utveckling på hela den svenska arbetsmarknaden under 2012. Ett minskat antal jobb för unga sommarlovslediga utgör inget undantag.

Färsk arbetsmarknadsstatistik från SCB: 7,8 procent arbetslösa

Självklart är det ingen tröst för den som behöver ett jobb, för pengarnas skull, eller för att förstärka sitt CV. Men det finns ingen anledning att ge upp, säger Malin Norbäck, personalchef på bemanningsföretaget Uniflex och expert när det gäller feriejobb.

Malin Norbäck, personalchef Uniflex bemanning.

Där finns det en hel del jobb kvar.

Malin Norbäck

Enligt Malin Norbäck är det en mix av helt olika typer av tjänster som finns ute på marknaden. De sommarjobb som går snabbast är jobb som antingen uppfattas som glamorösa eller som inte kräver några särskilda förkunskaper, medan jobb som förutsätter mer utbildning och erfarenhet går trögare.

– Jobb inom marknadsföring och försäljning blir ofta snabbt tillsatta och samma sak gäller utomhusjobb som parkarbete. Tvärtom är situationen för jobb som kräver buss- eller lastbilskörkort eller kvalificerade industrijobb. Där finns det en hel del jobb kvar.

Nu är väl förstås lite sent att försöka skaffa sig den typen av kompetens inför denna sommar, men det är något att tänka på inför framtiden.

Notera också att arbetsförmedlingens platsbank inte är den enda källan till ett extraknäck. Man kan även kolla andra platsannonser på nätet och i tidningar. Det är möjligt att kontakta arbetsgivare direkt och man kan höra med familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar, sitt eget nätverk med andra ord.

Även om man är desperat efter ett jobb i sommar finns det några saker man bör tänka på, menar Malin Norbäck. Det finns en tendens ute på arbetsmarknaden att vilja utnyttja unga och deras iver och relativt måttliga erfarenhet.

Se till att få ett skriftligt anställningsbevis. Det finns vissa regler att följa när det gäller sommarjobb. Se till att kolla upp vad som gäller -för din ålder och de arbetsuppgifterna du ska utföra.

Semester. Kontrollera om semesterersättningen är inbakad i lönen eller betalas ut separat.

Det finns också begränsningar ur arbetsmiljöhänseende och säkerhetsaspekter. Utför inte riskabla arbeten utan att kolla upp det först. Kolla med arbetsgivaren och/eller facket. Be om ett intyg efter du har slutat arbetsperioden. Det kommer hjälpa dig inför kommande arbetssökarperioder!

Läs mer:

Allt färre sommar- jobb för utbildade


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *