”Vi står inför en chock”

Angelo Persiani sitter bakom ett robust ekbord på den italienska ambassaden på Djurgården i Stockholm. Det är ett palats som andas flärd från 1900-talets början.

LÄS MER: ”Italienska räntor faller”

Även Italien färgas av det som varit, och behovet av modernisering är stort. Nu genomför regeringen, med teknokraten och ekonomiprofessorn Mario Monti i täten, en rad reformer såsom flexiblare arbetsmarknad samt nedskärningar i den offentliga sektorn och pensionssystemet. Men reformerna har en baksida. Under andra kvartalet i år krympte Italiens ekonomi mer än 0,5 procent.

– Vi står inför en chock. Som en kraftig man som måste banta, och vid ett så snabbt viktras känner han sig svag. Italien behöver kraft. Men marknadens press gör att vi inte kan banta beständigt och sunt, säger Angelo Persiani på flytande svenska.

Orsaken till Italiens situation är, enligt honom, en ”explosiv blandning” av stora summor pengar på marknaden som rör sig i racerfart, hetsade av kreditvärderingsinstitutens regelbundna nedvärderingar.

–Kreditvärderingsinstituten borde säga bra jobbat. Men det är en helt annan musik som hörs. I stället klagar man på att tillväxten lider av reformer, säger Angelo Persiani och liknar skämtsamt scenariot vid när Jesus gick på vatten och fick kritik för att inte kunna simma.

Han är inte den enda italienaren som kritiserar kreditvärderingsinstituten. Efter att Moody’s i juli i år nedvärderade Italiens kreditbetyg med två steg till Baa2 från A3 strax före en obligationsauktion ifrågasatte även Europeiska kommissionen tajmingen. Kort senare sänkte Moody’s de långfristiga kreditbetygen för tio italienska banker.

Dessutom förstärks investerarnas oro av mediernas agerande, enligt Persiani. Han anser att media favoriserar rubriker som skapar pessimism och panik.

Det italienska orosmoln som oftast syns i medierna är statsskulden, som är den andra största i Europa på 123 procent av BNP. Men det är inte enbart hög statsskuld som gör att marknaden tappar förtroende. Italien hade redan 1994 en statsskuld på skyhöga 125 procent av BNP, därefter sänktes den till 104 procent före Lehman-kraschen 2008.

LÄS MER: ”Cykelkungen har sitt hjärta i Italien”
LÄS MER: ”Italiens Torre Grilli spås gå i Montis forspår”

–Skulden hade aldrig gett upphov till sådana kriser tidigare och vi har inte fifflat med siffrorna. Vi var mitt i en lång och konstant process för att minska skulden när krisen kom från USA, säger Angelo Persiani.

Enligt Peter Spiegel, chefskorrespondent i Bryssel för Financial Times, tvingas Italien betala en politisk riskpremie för att få låna på marknaden.

Det har inte gått ett år än sedan Silvio Berlusconi lämnade ifrån sig makten efter att Italien tvingats till nödlån från EU. Nu har Berlusconi meddelat att han vill tillbaka till politiken. Samtidigt tappar allt fler italienare tron på att den hårda vägen, med ytterligare besparingar, är den rätta vägen. Nyligen protesterade en rad borgmästare utanför den italienska senaten mot åtstramningarna.

Den politiska oron har fått ryktet att spridas om att ett nyval kan utlysas redan i november, något som Angelo Persiani avfärdar. Han tror att nyvalet sker i april som tänkt och frågan om Berlusconis comeback lämnar han obesvarad.

–Däremot på frågan om krisen kan bli en början för mindre populism inom politiken svarar jag: absolut. Det råder enighet om att det inte går att spendera så lättvindigt och fritt som vi tidigare gjort. Nu förstår alla att notan måste betalas av alla, just för att alla nu lider.

LÄS MER: ”Den svarta ekonomin är Italiens tyngsta börda”

Se mer här:

Cred & Källa: ”Vi står inför en chock”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *