Ica sämst i klassen på jämställdhet

Totalt är 16 procent av alla Ica-handlare i Sverige i dag kvinnor vilket Ica Sveriges vd Anders Svensson beklagar.

–Det är tyvärr en låg andel. Men det speglar den utmaning vi har i samhället i stort med att få en bra mångfald på ledande positioner. Tyvärr har vi inte kommit längre inom Ica, säger Anders Svensson.

Alla nya handlare som utses av Ica-koncernen ska ha genomgått Ica:s interna utbildningar och i regel börjar alla med en liten butik. De som sköter denna bra kan sedan göra karriär genom att gå vidare till större affärer.

SvD Näringsliv granskade i förra veckan de 20 största Ica-butiker i landet. Dessa ger årligen mångmiljoninkomster till sina ägare och bland dessa finns i dag endast en enda kvinna bland huvudägarna.

Carina Söderberg äger hälften av aktierna i bolaget som driver Ica Kvantum i Kungens kurva i Stockholm men hon är inte intresserad av att diskutera varför inte fler kvinnor har fått samma chans inom Ica.

–Jag har ingenting att säga, förklarar hon när SvD Näringsliv ringer upp och hänvisar alla frågor till den andra delägaren i bolaget – som är en man.

Anders Svensson förklarar dock att omsättningen på ägarna till Ica:s största butikskoncept Kvantum och Maxi är låg och det är en viktig orsak till att det går trögt med jämställdheten på de här positionerna, menar han.

–Av naturliga skäl stannar de flesta längre som ägare i sitt eget företag än man gör som anställd på en position i ett bolag, säger Anders Svensson.

Därmed skulle det inte vara helt jämförbart att titta på Ica-handlare och butikschefer inom de konkurrerande kedjorna. Men gör man ändå det är Coop mest jämställd i branschen. 32 procent av deras butikschefer är kvinnor.

Värre är det inom Bergendahls Food. Av Citygross-ägarens 36 butikschefer är bara drygt 5 procent kvinnor.

Inom Ica menar Anders Svensson dock att allt fler kvinnor de senaste åren påbörjat en handlarkarriär i de mindre butikerna. De hoppas man på sikt kunna coacha fram så att andelen kvinnliga handlare stiger även i de större butikerna.

Har ni en manlig köpmannatradition emot er tror du?

–Nej, jag tror inte att vi som bransch har något emot oss i vår kultur eller våra traditioner. Tvärtom, jag vill gärna tro att det här är ett väldigt bra jobb för duktiga kvinnor.

När det gäller andelen kvinnor i bolagsstyrelserna är Ica – utan en enda kvinnlig styrelseledamot – odiskutabelt sämst i branschen. Övriga tre huvudkonkurrenter har fyra kvinnliga styrelseledamöter vardera och genomsnittet för svenska börbolagsstyrelser ligger på 23,7 procent kvinnor.

Anders Svensson ser dock inte avsaknaden av kvinnor i Ica-koncernens styrelse som ett problem för jämställdhetsarbetet i organisationen i övrigt.

–Nej, jag ser ingen risk med det. Signalerna från styrelsen är tydliga, mångfaldsarbetet är viktigt – och inte bara när det gäller könen, säger Anders Svensson.

Läs mer:

Ica sämst i klassen på jämställdhet


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *