De räddade Pride

LÄS MER: ”HBT-turism en framtidsbransch för Sverige”

Förra årets Pride blev en publiksuccé, utan inträdesavgift strömmade såväl homosexuella som en ännu större skara heterosexuella till festivalen. Men ekonomiskt blev det ett fiasko. Kostnadsbudgeten överskreds med 60 procent, med en rekordstor förlust om 3,9 miljoner kronor till följd.

– Förra året var ett experiment som inte höll, säger Jon Voss, vd för QX.

Han anser att föreningen Stockholm Pride, som står bakom Nordens största hbt-festival, lät ekonomiska och finansiella faktorer stå i skuggan för synpunkter på innehåll, val av sponsorer och samarbeten. QX har varit en trogen sponsor för evenemanget men valde förra året att dra sig ur. Även delar av restaurang- och krogetablissemanget backade på grund av höga avgifter.

Nu är föreningens styrelse helt utbytt och ekonomin, om än inte i balans, så åtminstone under kontroll. 150 fordringsägare har blivit en handfull. Av de 26 ärenden som gått till Kronofogden finns bara ett ärende kvar, 2,3 miljoner kronor är avskrivna.

LÄS MER: ”In i garderoben efteru semestern”
LÄS MER: ”Fler vd: ar vågar komma ut”

Advokaterna Ingela Holmqvist och Sofia Scherman på Holmqvist och Scherman advokatbyrå AB har lagt ner omkring 1 500 timmar ideellt för att skulderna inte ska sänka föreningen. Att arbetet utförts gratis har varit avgörande för framgången.

– Det hade varit svårt att ta betalt och samtidigt försöka övertala andra att skänka bort pengar. Att arbeta gratis har varit en bidragande faktor till många leverantörers positiva inställning, säger Ingela Holmqvist.

Vissa fordringsägare har skänkt hela belopp, andra har skänkt delar. Stockholm stad har återgått till att ge marknadsföringsbidrag till festivalen, efter hot om att dra in bidraget på grund av vikande ekonomi. Sponsorer som hotat med att hoppa av har kommit tillbaka, även QX. Enligt Jon Voss var det, med tanke på fjolårets resultat, inget självklart val.

– Men när vi såg att de hade ändrat riktning så började vi känna igen konceptet från förr. Vi bestämde oss för att i år vill vi stötta upp och nu ser det ut att kunna fungera, säger han.

Förtroendet för föreningen har fått sig en rejäl törn, men årets festival startar som planerat på tisdagen. Oron över föreningens fortlevnad finns kvar, men den akuta krisen är över.

– Som det känns nu är hotet om konkurs undanröjt. Vi räknar med att göra en vinst i år för att återhämta förra årets förlust och bygga upp vårt egna kapital igen, säger Peter Rimsby, styrelseordförande för Stockholm Pride

Det egna kapitalet behövs för att skapa kontinuitet och för att föreningen i framtiden ska klara av oförutsedda händelser utan att riskera hela föreningen. Årets utgång och framtiden hänger på att de sista förhandlingarna med fordringsägare går i hamn, och på att årets festival lockar besökare. Kvar finns ett hot som överskuggar de andra: vädret.

– Blir det åska och drivis så kommer inga besökare, då blir det inga intäkter alls och vi går med förlust.

Är det rimligt att driva en festival av den här storleken som en ekonomisk förening beroende av ideella krafter?

– Det är en bra fråga som återkommer. Visst vore det kanske bra att anställa personal för att få kontinuitet i arbetet. Idag har vi inte det utrymmet men kanske i framtiden när vi har större likviditet. Vi får se hur vi gör framöver, man ska inte stänga några dörrar.

LÄS MER: ”Stockholm ny älsklingsstad”

Se artikeln här:

Cred & Källa: De räddade Pride


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *