Semestern kan bli stressfälla

LÄS MER: ”Det som verkligen betyder något”

Hjärtat behöver gå ner på lågvarv ett par veckor under sommaren för att vi ska orka med resten av året. Det är forskarna överens om. Men längtan efter en lång ledighet innebär också höga förväntningar på allt som ska göras och upplevas. Inte konstigt att besvikelsen blir stor när förväntningarna inte infrias.

KBT-psykologen Karin Folkar har mött många i 30-50-årsåldern, både män och kvinnor, som har misslyckats med att få till en bra semester. I den här åldern är det så många ”projekt” som ska hanteras, både privat och i arbetslivet. Det blir lätt fel.

– Ett typiskt beteende är att semestern blir den tid då man ska ta igen det man inte har hunnit klart under vardagen. Det slutar med att man renoverar lägenheten i stan under de dyrbara semesterveckorna då man behöver återhämta sig, säger Karin Folkar, som jobbar på KBT-gruppen i Göteborg (KBT står för Kognitiv beteendeterapi).

Det finns ofta en minsta gemensamma nämnare hos de som drabbas av allvarliga stressyndrom och det är en duktighetsproblematik. Det gäller både på jobbet och hemma. Man vill så mycket. Och det kombineras med en bristande självkänsla och en upplevd otillräcklighet.

– Det är också generellt höga krav på våra liv. Man ska helst ha ett perfekt hem, göra egen barnmat, ha långkok på spisen och baka eget surdegsbröd, säger Karin Folkar.

– Sedan ska man ha respekt för att övergången från arbetsliv till semesterliv kan vara tuff många människor. Det är en stor omställning som förstås blir ännu större för de som är fast i en värld av måsten och prestationer, säger Karin Folkar.

LÄS MER: ”Kampen mot klockan tar över allt mer”

Många får svårt med sömnen. De ligger vakna i vargtimmen medan hjärnan mal på om vad som borde göras. Det är som raspig skiva som har hakat upp sig. Karin Folkars tips är att gå upp, hämta ett papper och sätta sig ner och faktiskt skriva ner det man tänker på. När saker och ting kommer på pränt blir det ofta mer hanterbart. Förhoppningsvis inser man att det kanske är 4-5 tankar som återkommer hela tiden och som kan åtgärdas.

– Andra enkla tips är att stänga av mejlfunktionen på de smarta mobilerna, ja att överhuvudtaget lägga undan mobilen och inte bära med sig den jämt. Semestern handlar mycket om att befinna sig här och nu. Det gör man inte om man ständigt ska kolla upp saker på Google, kolla in Facebook och svara på ovidkommande mejl, säger hon.

Barnen kan vara en annan stresskälla. De behöver också sysselsättas och kan ibland ha en liknande problematik som de vuxna när de ska gå från en skoltillvaro till ledighet hela dagarna.

– Jag tror det kan vara bra att fundera innan semestern hur man har tänkt sig kring barnen. Att man försöker ha någon slags plan för hur de ska aktiveras och få kul.

De flesta i Sverige har fem veckor semester. En vecka vill man kanske spara till jul då är det fyra veckor kvar. Det känns ofta som de veckorna går i raketfart och snart är det dags att förbereda sig inför jobbstarten. Det kan också bli en utmaning. Hur möta vardagen utan att det känns alltför eländigt med ett långt år framför sig till nästa sommar?

– Försök se till att det inte blir för tvära kast. Påminn dig om att det finns fina sensommarkvällar kvar, trots att semesterdagarna är slut. Försök att njut av sommaren även när ledigheten är över. Sedan tycker jag att man regelbundet ska fundera över det liv man lever. Det gäller att hitta en balans i tillvaron i vardagen, inte enbart under semestern, säger Karin Folkar.

Hon menar att varje människa någon gång i halvåret behöver reflektera över de val man gör och tänka kring hur man lever sitt liv: Är det så här man vill ha det? Vad mår jag bäst av?

LÄS MER: ”Hur tar jag hand om mitt hjärta i sommar?”

LÄS MER: ”Jobbet vid sidan av berikar”

Fortsätt att läsa här:

Cred & Källa: Semestern kan bli stressfälla


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *