”Ett cyniskt politiskt spel”

Den som tycker att EU:s långtidsbudget låter lagom upphetsande ska tänka igen. För det förhandlingsspel som vart sjunde år leder fram till en uppgörelse kring hur unionens pengar ska användas framöver, har alla ingredienser för en nervkittlande thriller. Makt, pengar, intriger, hemliga politiska uppgörelser och lömska bakhåll. I år är det dags igen. I skuggan av eurokris och skuldproblematik ska EU:s budget för 2014-2020 förhandlas fram. Från Sveriges sida deltar EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Den enes vän i en fråga kan vara fiende i en annan, men den här gången är vi tio likasinnade länder som gått samman. Vi är överens om att vi måste få ner det budgetförslag EU-kommissionen har lagt med minst 10 procent, säger Birgitta Ohlsson (FP) när vi ses inför Brysselresan.


De likasinnade länderna, eller ”like-minded” som EU-ministern säger, representerar tre femtedelar av EU:s befolkning och för en gång skull befinner sig de stora länderna på samma sida. Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien vill alla skära i budgeten. Men där slutar det gemensamma intresset. Tyskland och Storbritannien vill, precis som Sverige, minska jordbruksstödet som fortfarande står för 42 procent av de totala utgifterna.

– Det är ingen hemlighet att det finns en konflikt i den här gruppen. Frankrike driver stenhårt linjen ”rör inte mitt jordbruksstöd”, säger Birgitta Ohlsson.

Som för att göra det hela ännu mer invecklat för en utomstående har Sverige därför dragit igång en annan förhandlingsgrupp – en som är emot stödet till bönderna. Här ingår många av de nya medlemsländerna i öst, med Polen i spetsen. De är oroliga för att nedskärningarna enbart görs i de struktur- och sammanhållningsfonder som finns till för att jämna ut välståndet i unionen, och därför drabbar dem.


När ministrarna i det så kallade allmänna rådet träffas idag, är det första gången hela budgeten är uppe till förhandling. Än så länge innehåller den inga belopp. På samtliga ställen där siffror ska in står enbart XX istället för faktiska tal. ”Det är bättre att inte ha siffror på det här stadiet. Det är enklare så”, konstaterar Birgitta Ohlsson.

Den så kallade ”like minded-gruppen” består av tio likasinnade länder som alla vill banta det budgetförslag EU-kommissionen lagt fram med 10 procent. Gruppen samlades på svenskt initiativ i höstas, då Birgitta Ohlsson stod värd. Länderna samlas och stämmer av inför varje förhandling i Bryssel, och äter då antingen frukost samma morgon eller middag kvällen innan. Idag ses de på frukost, anförda av Österrike.


De tio länderna är; Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Finland, Österrike, Italien och Tjeckien.


Det finns en tydlig geografisk skiljelinje där nordvästra Europa (och Italien) står mot länderna i syd och i öst som inte vill se några nedskärningar.

Det man diskuterar nu är alltså principiella frågor. Förhoppningen är att man ska kunna börja prata pengar och procentsatser i höst, och sedan bli klara till toppmötet i december – eller absolut senast i mars nästa år. Då är det stats- och regeringscheferna som löser ut det allmänna rådet inte kunnat komma överens om.

– Det kommer vara länder som blockerar vissa frågor in i det sista, säger Birgitta Ohlsson och nämner en fråga som troligen statsminister Fredrik Reinfeldt kommer få ta. Den om den svenska rabatten på medlemsavgiften. Sverige är en stor nettobetalare och på toppmötet i juni 2005 krävde Göran Persson att vi skulle få rabatt. Efter stor dramatik där Sverige vägrade gå med på budgetuppgörelsen, och där hela processen försenades ett halvår, fick vi till sist en lägre avgift. Den vill EU-kommissionen nu ta bort.


Skulle kommissionens förslag gå igenom skulle Sveriges medlemsavgift öka från 30 till 40 miljarder kronor per år 2014. Helt oacceptabelt, enligt Birgitta Ohlsson.

– Så får det absolut inte bli. Oavsett vem som styr Sverige 2014 så skulle det betyda noll reformutrymme i vår egen budget. Det kommer vi inte gå med på. Rabatten blir en sista-natten-fråga, säger hon och menar alltså att den hamnar på statsministerns bord.

Birgitta Ohlsson är ofta befriande frispråkig. Hur många andra ministrar skulle säga saker som att EU-kommissionen ”duperade och dribblade” när de lade fram sitt förslag till långtidsbudget förra sommaren, eller att ”vi var många som blev rasande för att de var helt tondöva för krisen”.

När det gäller strukturfonderna som Sverige vill att bara de fattigaste länder ska få ta del av heter det;

”Vi behöver inte göda rika länder som kan ta ansvar för sina egna fattiga regioner” och hon talar om en ”frustration över att en del länder tror att en ny pakt leder till tillväxt när de inte gör det de redan lovat”.

Ändå är EU-ministern optimist, tack vare krisen.

– Vi har en god chans att reformera budgeten nu. Så god har den inte varit på länge.

Fortsätt läsa:

”Ett cyniskt politiskt spel”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *