Chefer nobbar äldre

Men faktum kvarstår att många 40-talister försvinner från arbetsmarknaden och måste ersättas framöver. Det skulle kunna vara ett bra tillfälle också för folk över 50- eller 55-strecket, som fortfarande har många år kvar till pension, att byta jobb. Men många rekryterare och arbetssökande kan vittna om att arbetsgivarna går efter födelseår och nobbar arbetssökande ibland redan efter 40-årsstrecket.


Analysföretaget IC-Potential ställde vid den senaste mätningen till Personalchefsindex (SvD Näringsliv 23 april) också en öppen fråga till alla deltagande personalchefer om vad som skulle få företaget att anställa fler över 50.

Hälften av de deltagande svarar att rätt kompetens är viktigare än ålder.

– De duckar lite för frågan. Frågan är känslig och genom att svara ”rätt kompetens” ger man inga tydliga förklaringar. Eftersom många efterlyser erfarenhet och kompetens borde 50-plussare vara bättre att anställa, säger Marcos Jorge, vd för IC-Potential.

Landstinget har olika lösningar för äldre som ett sätt att orka jobba några år till utan att förlora pension, medan Umeå kommun och landstinget har ett koncept där äldre medarbetare ska använda 25 procent av sin heltidstjänst till mentorskap och kompetensförmedling till de yngre.


Att arbetsgivarna nobbar äldre är klarlagt sedan länge och ofta, senast i den statliga pensionsåldersutredningen, som presenterade ett delbetänkande för några veckor sedan. Enligt utredningen finns en åldersdiskriminering i Sverige och den visar att arbetsgivarna är största hindret till ett förlängt arbetsliv och därmed hindras också de äldres rörlighet på arbetsmarknaden.

– Nu måste frågan om ett längre arbetsliv och ökad rörlighet också högre upp i åldrarna diskuteras och man måste prata om lösningar. Kanske måste man lagstifta tydligare och sätta mer press på arbetsgivarna, säger Marcos Jorge.


Han lägger en del ansvar på rekryteringsföretagen, även om långt ifrån står för all rekrytering:

– De måste titta bredare än uppdragsgivarens krav och föreslå äldre kandidater, även om arbetsgivarna tänker i gamla banor och ser en 35-åring framför sig.


Vad fördomarna mot äldre arbetskraft bottnar i är svårt att säga. Är det skräck och avsmak för grånande hår och rynkor?

Den förklaringen vågar Marcos Jorge inte svära på är riktig.

– Många personalchefer är själva 50-plussare och borde veta att datorvana, kompetens och tankeförmåga inte försvinner i den åldern. Effektiva företag byggs på mångfald i ålder, kön och annan bakgrund.

Åldersgränsen 65 lever kvar i tjänstepensionsreglerna och reglerna är utformade så att det är dyrt att anställa och behålla äldre arbetskraft, konstaterade pensionsåldersutredningen.

Många personalchefer i IC-Potentials index pekar på pensionspremierna som ett hinder att anställa äldre. Men svaren skiftar en del och många företag uppger att de gärna anställer 50-plussare. Andra pekar på hög medelålder i företaget som gör att man vill ha in yngre.

Fortsätt läsa:

Chefer nobbar äldre


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *