Stifado LCHF

Idag har vi lagat en mycket god gryta till kvällsmat, grekisk Stifado (som faktiskt betyder just ”gryta”). Den ska egentligen lagas med kanin eller hare, men den tillagas ofta av nötkött (vi fick det när vi åt den i Grekland) och det valde vi.
Stifado är enkel att göra men det krävs att man kan vänta på maten, eftersom den ska stå och puttra i grytan i drygt två timmar. Den kan med fördel, precis som de flesta andra grytor, tillagas dagen innan.
För att få rätten mer LCHF skippade vi så klart vetemjölet i såsen (det behövdes inte ens eftersom såsen redde sig i själv i grytan. Vi serverade den med blomkålsris och tzatziki. Det finns självklart många sätt att tillaga denna kryddiga gryta, men så här gjorde vi.
1 kg högrev (blir ca 7-800 g när den är rensad från senor och hinnor)
smör och olivolja till stekning
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
Putsa köttet rent från senor och hinnor och skär i bitar ca 2×2 cm.
Bryn sedan lökarna i smör och olivolja och lägg åt sidan.
Bryn köttet i omgångar i smör och olivolja.
Lägg köttet i en gryta. Tillsätt krossad tomat, rött vin, vatten, pressade/hackade vitlöksklyftor, kalvfond, vinäger och samtliga kryddor. Salta och peppra. Låt koka upp. Koka på svag värme utan lock i ca 1 timme.
Lägg på locket och koka en halvtimme till. 
Lägg i löken och koka tills köttet känns mört (smaka på en bit helt enkelt) och lökarna mjuknat. Det tar lite drygt en halvtimme.
Servera med blomkålsris och tzatziki.

Läs mer här:


Originalartikeln: Stifado LCHF


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *