Spanien: Vi vill inte ha något bankstöd

– I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett.

– Det är egentligen inte så konstigt. De (Spanien) har haft en typ av tillgångsbubbla som har brustit med förgreningar in i det finansiella systemet.

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

– Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt. Och det i länder där man fortfarande inte har gjort tillräckligt för att förstärka konkurrensförmågan och ha ordning i sina offentliga finanser. De som har skött sig får betala mer, de som har misskött sig slipper en del av kostnaderna för sin egen inaktivitet.

Reinfeldt tycker fortfarande att euron långsiktigt är en bra idé.

– Men den blev inte som det var tänkt, i den meningen att det krävdes stor skötsel för att få komma in i euron. Det är rätt uppenbart att länder som Grekland egentligen inte var redo.

– Det kräver också fortsatt skötsel när man väl är inne i euron och flera länder har syndat, sade han i intervjun.

Spaniens svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen. Enligt Reuters ska en hjälpinsats till de spanska bankerna diskuteras inom eurogruppen i dag.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.

– Vi anser att stresstester är en god mätare men de är egentligen en lägsta nivå av vad som krävs, sade Ceyla Pazarbasioglu, som leder IMF:s stresstestgrupp.

Ofta, sade hon, behövs en buffert på 1,5 till 2 gånger så mycket för att övertyga marknaden om bankernas styrka.

Spanien ”analyserar” IMF-rapporten och avvaktar resultatet av den telefonkonferens som eurozonens finansministrar har i eftermiddag innan man kommenterar uppgifterna om en eventuell begäran om nödlån, uppger en regeringskälla för AFP.

– Bryssel har kallat till möte. Vi väntar och ser vad det resulterar i och vi analyserar IMF:s rapport, sade källan.

Spaniens två största banker BBVA och Banco Santander är solida, men den övriga banksektorn har problem, uppger IMF enligt AFP.

Läs mer här:

Cred & Källa: Spanien: Vi vill inte ha något bankstöd


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *