Pyspunka på bostadsmarknaden

Talet om bostadsbubblor har inte besannats. Bubblan har inte spruckit. Däremot har en del luft pyst ur ballongen. Färsk statistik visar att priserna på småhus och bostadsrätter har sjunkit sedan toppnivån för knappt två år sedan.

–Jag tror att priserna stabiliserats, åtminstone om man ser 1–2 år framåt. Jag har svårt att se att de skulle gå ner mer, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB Bank.

Om de går i någon riktning är det snarare ”några procent upp”, menar Tor Borg.

Färskaste statistiken är från Mäklarstatistik och kom i tisdags. Den visar att medelpriset för en villa i riket stigit med 2 procent under de senaste tre månaderna.

När det gäller bostadsrätter är det uppgångar över hela linjen. I landet som genomsnitt har priserna stigit med 5 procent, i Stockholm med 4 procent, vilket även gäller centrala Göteborg.

Det har blivit mer stabilt på bostadsmarknaden men det är skillnader mellan olika delar av riket, skriver Mäklarstatistik.

–Tydliga spelregler skapar trygghet för köpare och säljare på bostadsmarknaden. Därför var Riksbankens klara besked att hålla kvar reporäntan på låga 1,5 procent i drygt ett år bra, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Samtidigt med Mäklarstatistik kom Valuegard med färsk statistik. För fjärde månaden i rad stiger bostadspriserna. Bostadsrättspriserna har nu passerat den tidigare toppnivån från januari 2011 medan småhuspriserna har drygt 2 procent upp till toppen som noterades i mars 2011.


Kommer priserna att fortsätta upp? Det är det få bedömare som tror. De flesta pratar om en stabilisering. Men det finns de som tror på lägre priser.

SEB:s ekonomer tror på ett prisfall i närheten av 10 procent de närmaste två åren. Och de fick i veckan visst stöd av Internationella valutafonden som presenterade sin Sverigerapport.

De svenska bostadspriserna har sjunkit något det senaste året, vilket också var IMF:s bedömning för ett år sedan. Bostadspriserna kan komma att sjunka ytterligare något. Det sade Peter Doyle, som leder valutafondens Sverigedelegation, vid en pressträff i tisdags.

Det finns utrymme för ytterligare prisfall på den svenska bostadsmarknaden.

–Särskilt när bolåneräntorna stiger, vilket vi tror att de kommer att göra så småningom, sade Peter Doyle till TT.


Svenska hushåll har en tuff tid bakom sig men under senare tid har det börjat lossna. Den disponibla inkomsten beräknas öka med minst 2 procent årligen de kommande åren. Samtidigt ligger sparkvoten kvar på hög nivå. Men hushållen har börjat släppa greppet om plånboken.

Försäljningen i detaljhandeln har ökat, inte minst i sällanköpshandeln. Däremot går det fortfarande knackigt för bilförsäljningen. Hushållen vågar unna sig en del extra men drar sig för stora investeringar.

Vad avgör prisutvecklingen på bostäder närmaste tiden?

–Det hänger på vad som händer i Grekland, säger Tor Borg. Om problemen fortsätter där och i södra Europa kommer det att påverka.

Konjunkturen kommer att ta stryk och därmed vår exportindustri. De svenska hushållen blir oroliga och avvaktar med bostadsköp. Men samtidigt, menar Tor Borg, finns det en stabilitet i svensk ekonomi och Riksbanken har utrymme att sänka räntan.


Tor Borgs grundtips är en stabilisering av bostadspriserna eller kanske några procent upp. I dagsläget är utbudet stort, men också köpintresset, enligt rapporter från mäklare.

Svenska hushåll har lugnat ner sig när det gäller lån. Under flera år har tillväxttakten sjunkit. Nu ligger den på 5 procent, för ett år sedan var den drygt 7 procent och tidigare år uppåt 10 procent.

I takt med höjda räntor, oro i Europa och det införda bolånetaket har tillväxttakten sjunkit liksom oron för att vi var på väg mot en bostads- och lånebubbla.

Stor prisskillnad på villor i landet

Prisnivåerna skiljer sig rejält mellan olika orter i Sverige. När Fastighetsbyrån låter sina mäklare bedöma vad en genomsnittsvilla (Sverigevillan) kostar på olika orter blir skillnaden remarkabel. Dyraste villan ligger i Äppelviken i Bromma, Stockholm och kostar 8,25 miljoner kronor. Motsatsen är lilla Hällefors i Västmanland där motsvarande hus kostar 375 000 kronor. Du får 22 villor i Hällefors till samma pris som en i Äppelviken. Rikssnittet för Sverigevillan är drygt 2,2 miljoner kronor. Leif Petersen

Läs mer här:

Pyspunka på bostadsmarknaden


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *