EU splittrat om Greklands framtid

Oenigheten om hur grekerna ska hantera sin ekonomiska och politiska kris och sitt framtida deltagande i euroområdet begränsas inte bara till Grekland självt. Även bland EU-politikerna har åsikterna gått brett isär under lång tid. Splittringen blir nu extra tydlig i samband med att dödläget fortsätter och ett grekiskt nyval på tisdagen visade sig bli oundvikligt.

Efter eurogruppens möte på måndagskvällen gick gruppens ordförande Jean-Claude Juncker ut och dementerade att något grekiskt utträde ur euron hade diskuterats på mötet.

– Absolut ingen – ingen – förespråkade ett grekiskt utträde. Det är vår orubbliga avsikt att behålla Grekland i euroområdet, sa Juncker vid en nattlig presskonferens.

Det beskedet lät förvisso tydligt nog. Men det dröjde mindre än ett dygn innan andra åsikter dök upp, den här gången från Sveriges finansminister Anders Borg som under det europeiska finansministermötet på tisdagen kom med betydligt dystrare besked om Greklands framtid som euronation.


LÄS MER: ”Grexit” först på agendan för Hollande

Anders Borg sa, rapporterade Direkt, att Grekland nu måste bestämma sig om landet vill uppfylla avtalet med euroländerna och IMF eller möjligen omförhandla någon liten acceptabel punkt i avtalet om nödlånen från EU och IMF.

– Men, fortsatte Anders Borg, om man har ett nyval som leder till orimliga krav på omförhandlingar, då är det nog så att Grekland har kommit till vägs ände.

Det som då händer, menar Borg, är att Europeiska centralbanken, ECB, stoppar likviditetstillförseln till grekiska banker och att betalningarna av nödlånen stoppas.

– Då tar pengarna helt enkelt slut i Grekland. Visst är det möjligt för ett land att lämna en valutaunion, sa Borg.


LÄS MER: Anders Borg tror på ”Grexit”

Idag, onsdag, fick Borgs hårda linje ytterligare stöd av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som påpekade att det från tysk sida inte är aktuellt att omförhandla några avtal om nödlån.

– Detta är en stödåtgärd som är framförhandlad in i minsta detalj, vi kan inte omförhandla den. De som vinner valet måste vara redo att godta stödet som erbjuds från EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken, säger Schäuble till tysk radio.

Fortsätt att läsa här:

EU splittrat om Greklands framtid


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *