”Många småbanker kommer få problem”

–Vi sökte en bankdirektör men hittade en kille från Kista, sa Avanza Banks ordförande Sven Hagströmer inför personalen när han presenterade den nya vd:n för bankens samlade personal för snart ett år sedan. Erfarenhet från bank och finans var ett krav när Avanza letade ny vd. Men det blev en utan.

–Jag blev överraskad när jag fick frågan, jag frågade om de hade ringt rätt Martin, säger Martin Tivéus som tidigare var Sverigechef för konsumentmarknaden på Microsoft.

Han berättar att det finns mycket specialistkompetens inom Avanza, och att hans uppdrag är att samla och leda kompetensen. Men hela banksektorn brottas just nu med ett svårbotligt problem: den sjunkande aktiehandeln.

–Handeln har fallit ganska ordentligt det senaste året. Tittar man över 6-7 års sikt ser vi en strukturell trend neråt med fallande aktieintresse, säger Martin Tivéus men betonar att han tror att vi snart har nått botten vad gäller handelsvolymer.

En stor del av era intäkter kommer väl från aktiehandel?

–Ja, ungefär 40 procent. Så det är klart att det är betydande, säger han, men kommer snabbt in på varför det även innebär ökade möjligheter för Avanza Bank:

–Jag ser det här läget som ett bra tillfälle för oss. Eftersom vi har lägst kostnader i branschen, så är vi dem som sist kommer slå hakan i golvet. När jag hör mig för i branschen, så har ju alla problem. Men jag tror faktiskt att vi är dem sista som kommer få allvarliga problem.

Trots att handelsvolymen, som utgör en betydande del av intäkterna, närapå har halverats levererade Avanza Bank 40-procentiga rörelsemarginaler under första halvåret.

–Jag får ofta frågan om vi fortfarande tjänar pengar, men jag har svårt att se att vi någonsin ska förlora pengar och det har att göra med att vi driver banken så kostnadseffektivt.

• LÄS MER Lägre vinst för Avanza.

Tror du vi får se sammanslagningar i branschen?

–Om det här fortsätter ett tag så tror jag att det kommer hända en hel del. Det finns många som får problem, framför allt för de aktörer som sitter fast i en stor kostnadskostym, säger Martin Tivéus och nämner som ett exempel den ökade kostnaden för administration och att uppfylla regler.

–Vi har klart fler jurister än mäklare i dag. Så var det inte för två år sedan. Kostnaden går upp för att vara bank. Samtidigt som intäkter per sparkrona går ner. Det är klart att många får problem. Vi får helt enkelt bara se vilka som får problem först, men några kommer få det.

Ni funderar inte att växa på andra sätt, som att starta bolån?

–Det första jag gjorde när jag kom hit var att börja utmana alla valda sanningar i banken, som att vi inte kan erbjuda bolån. Vad gäller bolån har vi tittat på det ordentligt sista halvåret, men det är svårt. Det har att göra med reglerna som finns kring bolånefinansiering.

–Frågan är också hur mycket billigare vi kan göra det. Det finns inget snabbt och enkelt sätt att göra det bättre än vad det är nu.

Den enda gången Martin Tivéus avsaknad av lång bank- och finanserfarenhet gör sig påmind är när han ett par gånger under intervjun lägger till ett ödmjukt ”det här kan du nog bättre än jag”. Samtidigt låter han snabbt förstå att han är rätt för jobbet. Bland annat har han använt sin erfarenhet från it-världen genom att se över de så viktiga bassystemen i banken – något som är flera storbankers stora huvudvärk.

Han har beslutat att göra ett ”totalt motorbyte på banken”, som han uttrycker det. Under sin tid på Microsoft var han stöd åt en av it-cheferna på en storbank, och fick se på närhåll vad som händer ”när man har 50 år gamla system”.

–Under tio generationer har man bara byggt på systemen. Resultatet av det blir oundvikligen att underhåll och utveckling både blir dyrt och långsamt. Våra system är 10–12 år gamla. Vi har en butik som folk gillar, men det går inte att komma ifrån att systemet är 12 år gammalt. Då fanns inte ipads och internet i mobiltelefoner, så systemen är inte gjorda för det, säger han.

–Det får inte bli 20 år gammalt. Då hamnar vi i storbankfällan. Det är kostnader som man inte ens kan föreställa sig. Och det får kunderna betala för. Det är en del i allt det här med att man måste dölja avgifter. Jag tror att vi måste ömsa skinn vart tionde år, och förnya butiken.

• LÄS MER: Tivéus sällar sig till kvoteringsförespråkarna.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: ”Många småbanker kommer få problem”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *