ECB-besvikelsen: Euron tappar än mer

LÄS MER: ”Högt ställda förvätningar på Draghi”

Efter att börserna i Europa vänt ned på besvikelse över ECB fortsatte börsnedgångarna i USA på torsdagskvällen och i Asien natten mot fredagen. På räntemarknaden har amerikanska marknadsräntor sjunkit ett par punkter och sedan svensk stängning på torsdagen har den tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 3 punkter till 1,47 procent.

”Vad som levererades var ett åtagande om åtgärder, men inte omedelbart”, sade Shane Oliver, chef för investeringsstrategi vid AMP Capital Investors i Sydney, till Bloomberg News.

ECB-chefen Mario Draghi sade efter torsdagens räntebesked att de höga riskpremierna i euroområdet är oacceptabla och att ECB kan agera på obligationsmarknaderna inom sitt mandat och även vidta andra åtgärder för att säkra transmissionsmekanismen. Han utlovade också att de privata investerarnas oro angående ECB:s senioritet ska adresseras.

Även om detta var i marknadernas smak var andra delar av budskapet sämre för riskaptiten. Mario Draghi förklarade att för att ECB ska agera krävs att problemländerna först vänder sig till räddningsfonderna EFSF/ESM med en begäran om stödköp av obligationer och att sådana köp sedan inleds. Han sade också att ECB enbart kommer att agera på den korta änden av avkastnigskurvan och han avslöjade att den tyska centralbanken Bundesbank med dess chef Jens Weidmann hade invändningar mot obligationsköpen.

Marknaderna var också besvikna på bristen på detaljer om obligationsköpen, Mario Draghi sade exempelvis ingenting om omfattningen av köpen, utan hänvisade till att ECB om några veckor kommer med mer detaljer.

”Även om Draghi var väldigt tydlig i sin guidning att ECB kommer närmare att intervenera i marknaderna var det en besvikelse att ECB inte kom med några åtgärder”, skrev Danske Bank i en kommentar.

De menade dock att denna tydliga guidning om framtida åtaganden bör vara en stabiliserande faktor på marknaderna även om de kommande veckorna kan bli volatila eftersom det fortsatt är oklart om och när Italien och Spanien kommer att begära stödköp.

LÄS MER: ”Monti går emot Merkels vilja”

LÄS MER: ”Monti: ”Räntorna är orealistiskt höga””

Italiens premiärminister Mario Monti förklarade vid en pressträff på torsdagskvällen att Italien för tillfället inte har någon intention att be om stödköp av obligationer. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ville vid samma presskonferens inte svara på frågan.

Just att nya ECB-åtgärder nu blir avhängiga politiska beslut var något som flera bedömare tog fasta på, bland andra Unicredit, som menade att ECB därmed förvånande nog accepterar att inte göra något för att uppfylla sitt mandat utan att andra först agerar.

”Det låter ganska skrämmande och inte helt i linje med Draghis försäkra att europrojektet är irreversibelt”, skrev Unicredit i ett marknadsbrev där de menade att Mario Draghis budskap gav upphov till fler frågor än svar.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 55,6 i juli från 56,7 i juni.

Cai Jin, vicechef vid Kinas logistikförening CFLP, som är med och tar fram statistiken, sade i en kommentar att Kinas politbyrå har beslutat att stötta den inhemska efterfrågan under det andra halvåret genom att öka köpkraften.

”Det kommer att hjälpa tjänstebranscherna att behålla en stabil och snabb tillväxt”, sade han och tillade att den stabila tillväxten i tjänstesektorn inte har ändrats.

HSBC:s tjänste-PMI steg däremot till 53,1 från 52,3.

I Japan sjunker marknadsräntorna, framför allt i längre löptider, med sjunkande börser och flykt till säkra tillgångar på besvikelse över ECB. Den japanska tioårsräntan har sjunkit 4 punkter till 0,74 procent, från torsdagens svenska stängning.

Bloomberg News rapporterar om en begynnande debatt i Japan om att centralbanken Bank of Japan ska kunna köpa obligationer i utländsk valuta för att försvaga yenen och stimulera ekonomin. BOJ-chefen Masaaki Shirakawa tillhör dem som har motsatt sig sådana köp. BOJ har räntemöte nästa vecka.

”Efterlysningar från politiskt håll om att BOJ ska hjälpa till att dämpa yenens styrka får momentum. Skulle politikernas rop på sådana utländska obligationsköp intensifieras kan BOJ som alternativ komma att tvingas att genomföra någon annan penningpolitisk stimulans”, sade Chotaro Morita, räntestrateg vid Barclays i Tokyo, till Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron fortsatt att försvagas mot dollarn och tappat till 1:218 jämfört med 1:222 vid svensk stängning på torsdagen. Yenen går samtidigt starkt.

Den svenska kronan har under natten tappat ett par öre mot både dollarn och euron.

Med tunga centralbanksbesked avklarade vänder nu marknaden intresset mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli, som publiceras klockan 14.30 i eftermiddag.

Enligt Bloomberg News enkät spår analytikerna att sysselsättningen totalt ökade med 100.000 personer och med 110.000 i privat sektor. Arbetslösheten väntas ha legat kvar på 8,2 procent.

Citi skriver i ett marknadsbrev att de räknar med att sysselsättningen nu ökar mer efter att de senaste tre månaderna ha ökat med i genomsnitt 75.000 personer. De menar att se senaste månadernas svaghet till största del är en reaktion på tidigare styrka.

Intresset under dagen riktas annars mot inköpchefsindex för tjänstesektorn i juli från bland annat Sverige, euroområdet och USA. Dessutom kommer statistik över detaljhanden i euroområdet i juni och den spanska regeringen har aviserat att de kommer att presentera en flerårig budgetplan under fredagen.

LÄS MER: ”Ny strid om höjning av USA:s skuldtak”

LÄS MER: ”Hundratusentals jobb i fara på posten i USA”

LÄS MER: ”Har du koll på eurokrisens fikonspråk?”

Läs mer:

Cred & Källa: ECB-besvikelsen: Euron tappar än mer


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *