Därför är Norge tyst om Lundin

Statens Pensjonsfond Utland, som den norska oljefonden egentligen heter, fattar inga egna beslut om att utesluta ett företag. Det är det finansdepartementet som gör, efter att företaget granskats av ett eget etiskt råd. Riktlinjerna för rådet bestäms i Stortinget.

Den norska oljefonden räknas som den ledande i världen, både i förhållande till sin storlek och för att den är så transparent. När den svartlistar ett företag får det stora konsekvenser, eftersom flera andra fonder brukar följa efter.

På oljefondens svarta lista finns det idag 55 företag. Det enda svenska företag som är uteslutet är Swedish Match. Det uteslöts från och med 2010, i likhet med 19 andra tobaksbolag.

Även om det fem personer stora etikrådet anses göra ett grundligt arbete, så blir ändå de etiska hänsyn som Norge gör beroende av de politiska uppfattningarna i Stortinget om vad det är förkastligt att investera i. Många har påpekat att tobak är en vara som omsätts lagligt i Norge och att det är dubbelmoral att inte tillåta oljefonden att investera i tobaksbolag.

Ett annat uppenbart etiskt dilemma är att medan landet deltar i utvecklingen av det nya stridsflygplanet F-35 JSF och ska köpa flygplan för minst 60 miljarder norska kronor av Lockheed Martin som producerar det, så är företaget samtidigt uteslutet av oljefonden för att det också tillverkar klusterbomber.

De etiska krav som företagen inte får bryta emot är:

• De får inte tillverka vapen som bryter med grundläggande humanitära principer, som antipersonella landminor, klusterbomber och kärnvapen.

• Det får inte systematiskt kränka människorättigheterna, däribland att organisera sig.

• Verksamheten får inte leda till grov miljöskada.

Förutom att utesluta företag kan också oljefonden använda sin makt under bolagsstämmorna. Där följer den vissa principer, som att den röstar för att koncernchef och styrelseordförande inte ska vara samma person. Däremot tar den inte ställning till enskilda frågor, som om ett oljebolag ska investera i oljesand eller inte.

Svenska myndigheter har beslutat att det ska genomföras en granskning av Lundin Petroleum på grund av misstanken att det begåtts brott mot folkrätten i Sudan av Lundin Oil, som företaget tidigare kallades. Den norska oljefonden äger aktier både i Lundin Petroleum såväl som i ett malaysiskt och ett österrikiskt företag som anklagas för samma brott. Det etiska rådet har meddelat att det kommer att granska de tre företagen. Men följer man tidigare praxis kommer oljefonden redan ha sålt sina aktier när ett eventuellt beslut om att utesluta företagen blir offentligt.

Om den svenska granskningen slår fast att företaget brutit mot folkrätten blir det svårt för finansministern att inte utesluta Lundin Petroleum. Men det behöver inte få några konsekvenser för företagets oljeverksamhet i Norge. Både Swedish Match och Lockheed Martin fortsätter att sälja cigaretter och stridsflygplan till norrmännen.

Lundin Petroleum kommer att bli ett av de viktigaste utländska oljebolagen på den norska sockeln, eftersom det äger en stor del av det som kan vara det tredje största oljefältet som hittats, Johan Sverdrup-fältet. Det har dessutom flera mindre oljefält, som Edvard Grieg och Brynhild.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Därför är Norge tyst om Lundin


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *