”Yogan räddade mig”

Hennes Instagramkonto har över 1,6 miljoner följare. Följare som älskar att gilla de vackra bilderna på Rachel ”Yoga Girl” Bråthén där hon utför avancerade yogaövningar på en öde sandstrand med turkosglittrande hav i bakgrunden. Men om man tittar – och läser – lite noggrannare så upptäcker man att det finns mer än bara saltstänkt yta. Rachel vågar vara personlig och delar ofta med sig av sina tankar om världen och dess orättvisor, men är också oerhört öppen om det som händer i hennes privatliv – både positivt och negativt. Och det är förmodligen det som är nyckeln till Yoga Girls enorma popularitet världen över.

Hur mycket yogar du till vardags?

– Varje dag! Är jag hemma på Aruba så yogar jag 90 minuter varje morgon, men när jag är på resande fot blir det lite kortare pass.

 

Är det din dagliga träning?

– Ja, och så går jag promenader med hundarna, och så blir det väl en löprunda någon gång ibland.

 

Räcker det att yoga som enda träningsform?

– Absolut! Men det beror lite på vilken typ av yoga man gör. Min variant, vinyasa flow, är väldigt tuff och svettig.

Rachel tycker dock inte att man ska bli avskräckt av de ofta ganska avancerade övningar hon demonstrerar på sina bilder, utan att man ska anpassa yogan efter sin egen förmåga och förkunskaper och sedan utvecklas därifrån.

– Jag tycker det är bättre att yoga en kvart om dagen och då fokusera på vad som är viktigast för just dig och din kropp, än att göra ett 90-minuterspass varannan vecka. Yoga är också ett väldigt bra komplement om du exempelvis springer mycket, det minskar skaderisken.

Finns det någon skaderisk med själva yogan?

– Det finns det med all träning, men gör du på rätt sätt och lyssnar på din kropp så är den i stort sett obefintlig. Det är bra att ha en lärare till en början så att du gör övningarna på rätt sätt.

Vilken roll spelar den mentala biten i yoga?

– En ganska stor del – att lugna sinnet, samla tankarna och hitta en inre balans är en viktig del av yogan. Men viktigast av allt är andningen. Om du inte andas rätt så blir det inte riktigt yoga.

Hur mycket hänger yoga och andlighet ihop för dig?

– Meditationen är en viktig del av yogan för mig, den ger en andlig dimension. Det handlar inte alls om att tro på någon gud, däremot om att ha en helig stund på dagen då man kan känna tacksamhet för allt man har.

Även Rachels man Dennis utövar yoga, men inte

riktigt lika hängivet. Han kombinerar med att bland annat surfa, något han gjort hela livet som infödd Aruba-bo – hans mamma kommer därifrån och hans pappa från Nederländerna.

– Vi träffades när jag åkte till Aruba på semester för snart sex år sen. Vi hade fem underbara dagar tillsammans innan jag åkte tillbaka till Costa Rica där jag bodde då. Jag kunde inte sluta tänka på honom så jag åkte tillbaka till Aruba igen två veckor senare, och på den vägen är det.

De gifte sig i Sverige förra sommaren, och det är klart att de har börjat få frågor om det kanske är dags att skaffa barn…

– Vi vill jättegärna ha barn, men just nu reser vi så mycket att det skulle vara svårt, berättar Rachel.

– Vi får vänta tills vi har vår egen yogastudio på Aruba så att folk kommer till oss i stället. Om ett-två år kanske; det får lugna ner sig lite först. För tillfället är hundarna våra bebisar, haha!

Vi backar bandet lite, till Rachels tonår i Stockholm som var en rejält skakig tid i hennes liv, men som ironiskt nog la grunden till den harmoniska tillvaro hon har i dag.

– Jag var en ganska strulig tonåring, partajade och skolkade mycket. När jag var typ 17 hade mamma fått nog och skickade mig på en retreat för att jag skulle få prova på meditation, något hon själv hade börjat med. Det förändrade min syn på livet och var första steget bort från strulet.

Därifrån var steget till yoga inte så långt, något Rachel tidigare blivit tipsad om att kunde lindra besvären från den skolios hon drabbades av som liten.

– Jag kände att jag blev bättre och fick mindre smärta nästan direkt. Allt kändes rätt.

Men skoltröttheten rådde varken meditation eller yoga på, så efter gymnasiet packade Rachel väskorna och begav sig till Costa Rica med två väninnor. Där trivdes hon så bra att hon stannade i tre år.

– Det var där jag verkligen fann yogan och började ett helt nytt liv utan strul. Att det blev just Costa Rica var en slump, men en fördel var att jag redan kunde spanska.

Rachel uppfann sitt alter ego Yoga Girl, började blogga och Instagramma och fick allt fler följare. Men så plötsligt hände något som förändrade Rachels syn på livet, och synen på vilken relation hon ville ha med sina följare.

– Jag svimmade av smärta på Arubas flygplats och det tog åtta timmar innan jag fick hjälp på ett sjukhus och blev akut opererad för blindtarmsinflammation. Precis samtidigt som jag kollapsade krockade min bästa vän med en lastbil på Costa Rica och fördes akut till sjukhus där hon åtta timmar senare dog av sina skador. Ett märkligt sammanträffande, och ett som förändrade hela livet.

I stället för att lägga ut glada och peppande träningsbilder på Instagram delade Rachel nu i stället med sig av sin sorg och sin smärta.

– Det var första gången jag verkligen vågade vara riktigt personlig och intim online. Jag fick jättestor respons, många som varit med om liknande händelser var lättade av att någon annan satte ord på sorgen, berättar Rachel och tillägger:

– Även om det kanske låter klyschigt så känns det efter den upplevelsen mycket viktigare att leva i nuet. Att inte vänta på saker, att inte fokusera på sådant som inte är vikigt, att leva nu!

På kuppen förlorade hon 100 000 följare, sådana som enligt Rachel bara var intresserade av att se en glad tjej i bikini.

– Det kändes faktiskt ganska bra att bara de som var genuint intresserade av mig stannade kvar. Och jag fick ju samtidigt många nya följare. Enligt min mening är det bättre att ha hundra följare som genuint bryr sig än hundra tusen som inte alls gör det.

När intervjun görs har Rachel, alltså Yoga Girl, cirka 1 600 000 följare på Instagram, och runt 100 000 nya tillkommer varje månad. Triggad av framgångarna lanserar hon i höst två nya sajter: OneOeight och 109world.

– OneOeight är en online-plattform för yoga och healing. Jag fick idén eftersom jag får så många frågor varje dag, ibland 500 om dagen. Ofta är det unga människor med problem eller som vill ha support på något sätt.

Det händer även att självmordsbenägna människor hör av sig till Rachel.

– En gång var det en ung amerikansk tjej som hörde av sig till mig som ett sista rop på hjälp. Jag försöker självklart göra det jag kan när något sådant händer, och hoppas att det är till en viss hjälp bara att jag hör av mig och svarar. I det här fallet gick det bra, men det är såklart ett stort ansvar.

Rachel hinner givetvis inte svara på alla frågor personligen utan har anställda terapeuter och psykologer, men även en ”grief counsellor”, en sorts sorgebearbetare, som hjälper till.

– Enklare frågor har vi färdiga standardsvar på, men djupare frågor kräver ju ett personligt svar, konstaterar Rachel.

Den andra nya sajten, 109world, är en sorts välgörenhetssajt som samarbetar med redan etablerade hjälporganisationer vad gäller Rachels ”globala hjärtefrågor”, som hunger, barns- och kvinnors rättigheter, miljö, utbildning och att rädda djur.

– Vi kommer att ha kampanjer via sociala media för att öka medvetenheten och för att få ihop pengar till olika projekt inom dessa områden. Dessutom arrangerar vi ”mission trips” där man får betala för att resa någonstans och hjälpa till med att exempelvis bygga en skola.

Förutom att göra bra saker för världen så blir det även en hel del yoga under hjälpresorna. Yoga som medel och ett litet steg mot en bättre värld.

Fortsätt att läsa här:

Originalartikeln: ”Yogan räddade mig”


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *