Vill fortsätta exportera Saudivapen

Frågan om vapenexport till diktaturer är brännhet. Det har stått klart att Socialdemokraterna inte kunnat lova att samarbetsavtalet med Saudiarabien inte förlängs 2015 och inte ställer sig bakom ett generellt nej till export till diktaturer. I mars i år sade Stefan Löfven till SVT:s Rapport att ”Vi måste kunna exportera av försvarspolitiska skäl”.

Den myndighet som beslutar om svensk vapenexport är Inspektionen för strategiska produkter, ISP. De ska ta tre hänsyn: Att exporten tillgodoser det svenska försvarets behov, att den är säkerhetspolitiskt önskvärd och att den inte står i strid med principer och mål för svensk utrikespolitik.

Hur väl tycker du att vapenexport till Saudiarabien rimmar med ISP:s krav?

– De ska avgöra från fall till fall. Vi i S vill ha strängare exportregler. Men jag tror inte på någon lista av länder. Världen är föränderlig. Det måste man besluta från fall till fall.

Tycker Socialdemokraterna att det är okej att exportera till Saudiarabien just nu?

– Nu har vi ett avtal och det kan man inte bryta hur som helst. Men vi driver hårdare exportregler.

Men som läget är just nu – ja eller nej?

– Om man går in och bryter ett affärsavtal får man inte sälja mer åt den kunden.

En annan het fråga är den svenska försvarsindustrin som exporterar allt mer sedan svenska försvaret dragit ner på inköpen. I juni 2009 slog ett besked från Försvarets Materielverk, FMV ner som en bomb i Örnsköldsvik. BAE Hägglunds, där Stefan Löfven länge var anställd, tappade en order av 113 pansarfordon till finska Patria. En order värd 2,5 miljarder kronor.

LÖFVEN OM KÄRNKRAFTEN: ”Låt oss titta på energibehovet först”

Stefan Löfven slutade på Hägglunds 1995, men var som ordförande för IF Metall under 2009 och 2010 ute och kritiserade FMV:s upphandling hårt.

Skulle du säga samma sak i dag – som partiordförande?

– Ja, säger han, låter säker på sin sak, och fortsätter:

– Om staten lägger ner en halv miljard kronor på utvecklingskostnader och sedan säger att de inte vill köpa den, och om produkten har framtiden för sig utifrån försvars- och teknologisk synpunkt – då har Sverige regler som säger att det är bättre att köpa då. Så ja, jag tycker att det hade varit bättre.

Hägglunds överklagade och tvingade fram en ny upphandling 2010. Patria vann även denna gång. Då överklagades beslutet till Förvaltningsrätten, som även den gav Patria och FMV rätt.

– Det var inget fel på kvaliteten på Hägglunds fordon, säger Stefan Löfven.

Men FMV valde dem ju inte?

– Nej det är rätt.

Var det fel på FMV?

– Det var också en prisfråga… här får jag vara försiktig så att jag inte säger för mycket. Men det var inte kvaliteten som det var fel på. Svenska försvaret ska ha bra materiel.

Den svenska försvarsindustrin är också en dominerande arbetsgivare på orter som Örnsköldsvik och Karlskoga och har tidigare setts som viktig i ett alliansfritt Sverige.

Rent principiellt – om någon har en lite sämre produkt hos BAE Hägglunds BAE Bofors eller Saab i Sverige än utländska konkurrenter – ska FMV köpa då för att tillverkning och utveckling sker i Sverige?

– Det är en hypotetisk fråga. Det får man ta från fall till fall. Svenska försvaret ska ha de bästa produkterna. Det måste finnas en bas av försvarsindustri i Sverige. Sedan bidrar den med sysselsättning och väldigt mycket teknikutveckling.

FRÖBERG OM KINAAFFÄREN: ”Nu ifrågasätts svensk export”

PARTILEDARDEBATT: ”Högerpartierna misslyckas med jobben”

Se mer här:

Vill fortsätta exportera Saudivapen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *