Unilever släpper rapport om mänskliga rättigheter

Unilevers vd Paul Polman. Foto: Rex/Ray Tang/Rex Features

Hållbar finans

SvD sätter fokus på hållbarheten inom finansbranschen.
Läs mer i ämnet Hållbar finans

Många företag har i dag skrivit under FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter, som kom år 2011. Men först i februari i år kom ett internationellt ramverk som företag kan använda för att redovisa vad de gör för att leva upp till principerna.

Och nu har konsumentvarujätten Unilever, med verksamhet i över 190 länder, lämnat den första rapporten enligt det nya ramverket. I rapporten skriver företaget om sina mål, vilka framsteg som har gjorts och vilka risker företaget ser framöver.

– Människor är vår största tillgång och att bemyndiga dem i vår leverantörskedja är inte bara det rätta att göra, utan det säkrar också en hållbar framtid för vår verksamhet, sade Unilevers vd Paul Polman i ett uttalande om rapporten.

Paul Polman sade också att världens klimatförändringar, som i stor utsträckning drabbar fattiga, ökar riskerna för negativa effekter på mänskliga rättigheter.

Som sina viktigaste utmaningar inom mänskliga rättigheter tar Unilever upp bland annat problem med markrättigheter och arbetares långa arbetstider, bristande möjligheter att organisera sig och låga löner.

Flera företag, som till exempel H&M och Ikea, har diskuterat frågan om vad som är en levnadslön eller en rättvis lön. Unilever skriver i sin rapport att arbetet med att definiera en rimlig nivå fortfarande pågår, men att företaget med hjälp av forskare, frivilligorganisationer, arbetstagare och arbetsgivare tagit fram en första nivå. Siffran varierar beroende på var i världen man befinner sig, men exempelvis för Vietnam beräknar Unilever att en arbetare med ett barn under 6 år hade motsvarande runt 2 200 svenska kronor i månadskostnader som mat och el år 2013.

Nu ska Unilever gå vidare och analysera löner i sina verksamheter på entreprenad. I rapporten konstaterar Unilever att en stor del av arbetarna har löner under den framtagna miniminivån i framförallt Indien, Filippinerna och Pakistan.

Det var förra året som Unilever gick ut och lovade att företaget skulle rapportera publikt på mänskliga rättigheter. När det nya ramverket kom blev Unilever ett av företagen i den första testgruppen som prövar att ta fram det underlag som redovisningen kräver. Även svenska Ericsson ingår i gruppen.

Organisationen Shift, som står bakom ramverket tillsammans med bland andra redovisningsorganisationen Global Reporting Initiative, har tidigare sagt att modellen kan ändras efter att testgruppen har lämnat sina synpunkter. Så om Unilevers rapport kommer att bli jämförbar med kommande års rapporter återstår att se.

Redovisningsverktyget ska passa små och stora företag i alla delar av världen. Det ska också gå att använda för att leva upp till delen för mänskliga rättigheter i EU:s nya CSR-direktiv. De nya EU-reglerna gör att alla stora företag i EU från och med nästa år måste redovisa vad de gör inom frågor som mänskliga rättigheter, miljö och korruption. Kraven i EU-direktiven är dock långt ifrån så utförliga som ramverket för uppföljning av FN-principerna.

Se mer här:

Cred & Källa: Unilever släpper rapport om mänskliga rättigheter


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *