Tre av fyra har gått – hon är ensam kvar

Inom loppet av ett år har tre av fyra storbankschefer avgått. Det har föregåtts av turbulens och skandaler. Bara SEB:s vd Annika Falkengren har gått mot strömmen. Hon är en av de bank-vd:ar som suttit längst – i hela Europa.

Annika Falkengren, Michael Wolf, Pär Boman och Christian Clausen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Claudio Bresciani/TT, Tomas Oneborg

Genomsnittstiden för börs-vd:ar har sjunkit på senare tid till fyra år. SEB:s vd Annika Falkengren har passerat snittiden med råge, nu när hon varit bankens vd i över tio år. Det gör henne till en av de nuvarande bankchefer som suttit längst på sin vd-stol i hela Europa.

Länge spekulerades det i att hon skulle vara på väg bort. Men tvärtom, blev hon den av de fyra storbankscheferna som seglat sig igenom både lönekritik, finanskris och skenande förluster i Baltikum.

De tre andra storbankscheferna som Falkengren i många år konkurrerat med har försvunnit från sina vd-platser. Nordeas Christian Clausen, Handelsbankens Pär Boman och Swedbanks Michael Wolf har lämnat sina platser inom loppet av bara tolv månader. Samtliga har avgått under mer eller mindre turbulenta former.

Pär Boman Foto: Tomas Oneborg

Pär Boman lämnade sitt uppdrag som vd för Handelsbanken i våras i svallvågorna av SCA-härvan, som letat sig in i Industrivärdensfärens bank och bidrog till att Anders Nyrén fick lämna ordförandeposten. Då klev Pär Boman upp ett steg och greppade ordförandeklubban.

Swedbanks vd-sorti kan knappast ha gått någon obemärkt förbi. Det var i början av februari som nyheten slog ner som en bomb: vd Michael Wolf får lämna sin tjänst med omedelbar verkan efter att ha polisanmälts, misstänkt för insiderbrott. Det spekulerades initialt om att avgången berodde på att han tillåtit enskilda toppdirektörer i banken att göra kontroversiella fastighetsaffärer, som lett till en granskning av FI.

Michael Wolf Foto: Claudio Bresciani / TT

I november i fjol fick Nordeas Christian Clausen lämna sin vd-stol. Enligt banken var det Clausen själv som efter åtta år som koncernchef beslutat sig för att lämna. Men det fanns inte brist på potentiella anledningar till sortin, varav den största var en mångmiljonbot från FI – på grund av bankens dåliga rutiner när det gäller arbetet mot penningtvätt. Det handlade om allvarliga brister som gjorde att Sveriges största bank var nära att mista sitt tillstånd.

Christian Clausen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även Handelsbanken fick en gigantisk bot och varning i samma veva efter att bankens system för att granska transaktioner varit bristfälligt.

Större skandaler av kalibern ”tvättstuga åt kriminella” eller misstänkta insiderbrott har SEB hittills klarat sig undan. Eller för den delen smitteffekter av jakt- och privatjetshärvan eller toppdirektörer med kontroversiella fastighetsprojekt.

Kanske är det en tillfällighet, men kanske är det bankens omtalade satsning på företagskulturen som i längden gett resultat. De flesta fel begås trots allt av människor.

Annika Falkengren Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En avgång kommer ofta plötsligt, men enligt uppgifter har Falkengren i alla fall inte några planer på att kliva av i närtid. Sannolikt kan de envetna ryktena om hennes avgång för ett par år sedan ha sporrat henne. Det bekräftar personer i hennes närhet. ”Hon är sådan som person, som vill visa hur det egentligen är när det cirkulerar sådana uppgifter”, säger en källa.

Hon har dessutom en god relation till sin ordförande, Marcus Wallenberg. Hon sitter bara ett rum ifrån honom, framför SEB-grundaren A O Wallenbergs gamla skrivbord i storbankens lokaler vid Kungsträdgården.

Under Annika Falkengrens vd-decennium har SEB klämts mellan den större Nordea, som är huvudkonkurrenten med liknande fokus på företagskunder, och den mer lönsamma Handelsbanken. SEB har länge dragits med höga kostnader, men som man verkar ha fått ordning på under senare år.

När Falkengren tillträdde under högkonjunkturen 2005 var kostnaderna på 22,1 miljarder kronor och intäkterna på 34,2 miljarder. I fjol, 2015, var kostnaderna fortfarande 22,1 miljarder men intäkterna har stigit till 44 miljarder.

Kanske börjar hon snart känna sig klar med banken och väljer att sluta på topp. Men historiken, vad gäller just den här bankdirektören som omgärdats av avgångsrykten, talar sitt tydliga språk: det är bäst att inte spekulera.

Anmäl dig till SvD Näringslivs nyhetsbrev här

Se artikeln här:

Cred & Källa: Tre av fyra har gått – hon är ensam kvar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *