Sverige stödjer Bangladeshs textilindustri

Statsminister Stefan Löfven, biståndsminister Isabella Lövin ihop med ILO-chefen Guy Ryder och representanter från Bangladeshs regering i New York på lördagen. Foto: Erik Bergin

NEW YORK. – Med det här samarbetet hjälper vi till att föra textilindustrin framåt i Bangladesh, säger Guy Ryder, chef för International Labour Organization, ILO, på plats vid den svenska FN-missionens kontor i en skyskrapa ett kvarter från FN:s högkvarter.

Sverige och ILO undertecknade på lördagen ett samarbetsavtal ihop med Bangladesh enligt vilket Sverige är med och stödjer bildandet av fackföreningar och driver på för bättre arbetsförhållanden i Bangladeshs texilindustri.

Sverige investerar 45 miljoner kronor i projektet. I samarbetet deltar även bland andra den svenska klädjätten Hennes & Mauritz, som gör stora textilinköp i Bangladesh.

– För några år sedan kollapsade en textilfabrik i Bangladesh. En av anledningarna till att det inte blir bättre är att arbetsgivarna helt enkelt inte tar tillräcklig hänsyn till de anställdas villkor. Sedan finns ett antal andra brister med löner som försöker höjas och villkor som behöver förbättras, säger Stefan Löfven, själv tidigare IF Metall-chef, och fortsätter:

– Det där kan självfallet inte vi bestämma över. Men precis som i Sverige så måste också löntagare i Bangladesh ges möjlighet att organisera sig, förhandla, sluta avtal och flytta fram sina positioner utifrån sina villkor.

Statsminister Stefan Löfven, biståndsminister Isabella Lövin ihop med ILO-chefen Guy Ryder i New York på lördagen. Foto: Erik Bergin

Avtalet ingår i den strategi som Löfven kallar Global Deal, och som ska förbättra villkoren för arbetstagare runt om i världen.

– Det är de som ska göra jobbet, men vi är med och stödjer den här utvecklingen. Vi gör en insats för textilarbetarna i Bangladesh, men också för den globala ekonomin, säger Stefan Löfven.

Hur ser det här stödet från Sverige ut rent konkret? Vad för arbetarna i fabrikerna för hjälp?

– Detaljerna kommer att utmejslas genom vår biståndspersonal på plats och tillsammans med ILO, så det finns inga konkreta projekt som jag kan berätta om idag. Sida bedömer projekt för projekt, säger biståndsminister Isabella Lövin till SvD.

Ofta ser man i Bangladesh att arbetare demonstrerar för att få behålla sina jobb, hellre än att demonstrera för säkrare arbetsvillkor. Det borde vara kontraproduktivt för det här samarbetet, hur löser man det?

– Det viktiga där är, varför gör arbetarna det? Jo, för att man är rädd, om jag förlorar jobbet, vad händer då? Finns det någon social trygghet, eller står jag på bar backe? En människa som är trygg är inte rädd för förändringar, har åtminstone lättare att hantera förändringar. Och det är därför det är så viktigt att det här blir en win-win-win-situation för både arbetarna och företagen, men också för samhället, säger Stefan Löfven.

H&M har, ihop med andra utländska storföretag, tidigare uppmanat Bangladesh regering att se till att lönerna för textilarbetare höjs och deras arbetsvillkor förbättrats. Ett brev md sådana krav, undertecknat av bland annat flera svenska storföretag inklusive H&M, skickades exempel till regeringen i Dhaka för fem år sedan.

Men förändringarna tycks gå långsamt. Och H&M får löpande kritik för just bristande säkerhet i de bengaliska textilfabriker som klädjätten handlar från.

Enligt biståndsminister Isabella Lövin deltar H&M i Global Deal-samarbetet ihop med bland andra svenska IF Metall.

– Att Hennes & Mauritz är med i det här har ju sina skäl. Konsumenterna ställer högre krav och företag förstår att det är en konkurrensfördel, förutom att de eventuellt känner att det är rätt sak att göra också, att ha bättre arbetsförhållanden. Det gör i sin tur att andra följer efter, säger biståndsministern.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Sverige stödjer Bangladeshs textilindustri


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *