Stora prishöjningar på elnätet

De prishöjningar på sammanlagt 9 procent som drabbar Fortums elkunder nu under första halvåret 2015, sammanfaller med att Fortums svenska elnät har sålts till ett nytt konsortium med bland annat den kanadensiska infrastrukturinvesteraren Borealis Infrastructure Management Inc samt de svenska parterna Folksam och Första respektive Tredje AP-fonden.

Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör vid Energimarknadsinspektionen, utesluter inte att Fortum just nu skruvar upp priserna som en del av den stora strukturaffären som offentliggjordes den 13 mars i år. Då klargjorde den finska energijätten att elnätet i Sverige knoppas av till det nya konsortiet, en jätteaffär som ska vara slutförd nu under andra kvartalet 2015.

– Fortum tillhör de elbolag som maximerar för sina aktieägare, medan kommunalt ägda elbolag har en annan strategi, säger hon.

Ser du fler eldistributörer än Fortum som höjer med först 4 procent i februari och sedan med ytterligare 5 procent nu i juni, alltså sammanlagt 9 procent?

– Nej, inte vad jag vet. Många elbolag har tvärtom sagt att de inte höjer sina elnätspriser, säger Anne Vadasz Nilsson.

I brev om prishöjningen som just nu går ut till alla kunder skriver Fortum Distribution inte en rad om ägarbytet. Man uppger i stället att det är efter en lång rättsprocess om ramarna för hur mycket elbolaget kan ta betalt, som elnätsbolaget ”kan genomföra nödvändiga satsningar fullt ut”, och att det är därför som priserna skjuter i höjden en andra gång på bara fyra månader.

Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

”Många elbolag har tvärtom sagt att de inte höjer sina elnätspriser”

Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör Energimarknads-inspektionen.

Bakgrunden till den förklaringen är att Energimarknadsinspektionen i december överklagade kammarrättens i Jönköping domar om vidgade ramar för hur mycket eldistributörerna kan ta betalt perioden 2012-2015 till Högsta förvaltningsdomstolen. Den 23 mars kom beskedet att prövningstillstånd inte gavs, något som ger energibolagen möjlighet att ta ut mer än tidigare, även om till exempel kostnader för sådant som att ersätta äldre elnät alltid har kunnat täckas.

Anne Vadasz Nilsson konstaterar att flera kommunalt ägda elnätsbolag inte genomför liknande höjningar och hon beklagar att domstolsbeslutet gjort det möjligt att just nu ta ut elnätsavgifter som ligger i högsta laget.

– Jag tror absolut att Fortums strukturaffär har påverkats av den här domen, säger hon.

Ett nytt ramverk för perioden 2016-2019 är dock på gång från och med oktober i höst, men Anne Vadasz Nilsson håller det för osannolikt att det i efterhand skulle gå att tvinga Fortum att sänka priserna igen.

Fortums bastariff som är det vanliga abonnemanget för bland annat lägenheter, låg vid årsskiftet på 560 kronor per år men stiger från 1 juni till 612 kronor per år, samtidigt som överföringsavgiften per kilowattimme stiger från 40,60 öre till 44,20 öre. För andra abonnemang är höjningarna dock ännu högre. 

Fortums svenska elnätsbolag tas just nu över av det nya svensk-kanadensiska konsortiet. För kunderna består varumärket ”Fortum”. Den säljande finska koncernen med samma namn får 60,6 miljarder kronor för affären som innebär att det egentliga Fortum renodlas med fokus på vattenkraft, kärnkraft och effektiv kraftvärmeproduktion.

I Sverige berör prishöjningarna cirka 906 000 kunder. Värt att notera är att Fortum ursprungligen köpte loss kommunalt ägda elnät, bland annat i kommuner som Stockholm, Lidingö, Täby och Ekerö där alltså kostnaderna för abonnenterna nu ökar. Fortum Distributions marknadsandel av elnäten i Sverige uppges vara cirka 17 procent. På lokal och regional nivå handlar det om 71 000 kilometer elnät. Kungsbacka, Karlstad, Arvika, Orust/Tjörn, norra Bohuslän och delar av södra Norrland samt Dalarna är andra områden där Fortum Distribution äger näten.

Se mer här:

Cred & Källa: Stora prishöjningar på elnätet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *