Spotify-grundaren: ”Vi är den vita riddaren”

Det är försommar i Stockholmsförorten Rågsved. En IT-miljonär sitter i en annan IT-miljonärs mammas lägenhet och spånar bolagsnamn. Alltjämt heter hyllbolaget de har dammat av Goldcup D 1650 AB.

Den yngre av de två, Daniel, ropar ut ett förslag från köket. Martin gör sin egen tolkning sovrummet.

– Jag tyckte han sade Spotify, men det var inte det han sade. Jag kollade domännamnet direkt, säger han.

Nio år senare närmar sig Spotify en värdering på 66 miljarder kronor, i klass med Industrivärden och Electrolux. Moderbolaget är registrerat i Luxemburg.

Daniel Ek och Martin Lorentzon har danat om hela musikindustrin med en affärsmodell som tudelar branschen. Ska man tro Lorentzon är målet fortfarande att erövra hela världen.

– Ja, vad tror du? Om vi är i 58 länder nu så är det en tredjedel… det borde väl kunna gå?

Den hyperaktive hedersdoktorn studsar ur soffan innan han besvarar sin egen fråga.

– Det är fortfarande grundvisionen: all musik till hela världen.

Det är inte första gången som 46-åringen har internetvärlden för sina fötter.

Senast han hade det tappade han makten över Tradedoubler, nätannonsbolaget som han var med och grundade 1999. Pensionsjätten Alecta satte stopp för ett bud på 6,3 miljarder kronor från amerikanska AOL.

– Till slut tänkte jag att det var helt sjukt, säger Lorentzon, som sålde sina aktier och lämnade bolaget.

”Vi är ju den vita riddaren. Det är tack vare gratis- och freemium-modellen som vi verkligen har återskapat musik
-marknaden.”

Martin Lorentzon

Enligt Ekot tjänade han minst 250 miljoner kronor på affären via sitt Cypernregistrerade bolag. Pengarna har gjort att han inte kan utmanövreras på Spotify.

– Att jag hade mycket pengar gjorde mig starkare i förhandlingssituationerna. Vi pratade med många riskkapitalbolag som kom med skambud. Då kunde man tacka för kaffet och köra vidare.

– Det har blivit en mycket bättre maktbalans.

Men Lorentzon och Ek har tvingats lyssna på såväl investerare som skivbolag. Branschen godtog inte den kaxiga gratismodell de siktade på när bolaget grundades.

”Vi vill inte att ni betalar. Vår tjänst är annonsfinansierad, så den kostar inget för er att använda”, stod det på hemsidan innan Spotify lanserades.

Kompromissen blev en freemium-modell med en gratisversion och en reklamfri prenumerationstjänst. Skivbolagen välkomnades som aktieägare.

I januari hade Spotify 15 miljoner prenumeranter – fler än någon annan tjänst för strömmad musik. Samtidigt florerar ihärdiga uppgifter om att både Apple och Universal vill strypa gratislyssningen.

Men Spotify står på sig.

– Vi är ju den vita riddaren. Det är tack vare gratis- och freemium-modellen som vi verkligen har återskapat musikmarknaden.

En riddare som rustar för strid. Inför Apples intåg på marknaden, som väntas i juni, satsar Spotify på att bredda användarbasen. Före sommaren väntas en kapitalinjektion på ytterligare uppåt 3 miljarder kronor.

– Vi kör geografisk expansion och utvecklar tekniken hela tiden, säger Lorentzon.

– Jag upplever det som att konkurrensen är ganska liten.

Spotify uppger att 70 procent av intäkterna går till skivbolag och artister. Själva har de långt kvar till lönsamhet. Rörelseförlusten 2014 blev 1,5 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

Men det är inte huvudsyftet just nu, enligt Lorentzon, som säger att aktieägarna får sälja om de vill.

– Just nu så har vi inget slut. Jan Stenbeck, Stefan Persson, Ingvar Kamprad. De kör vidare. Karl-Johan Persson är tredje generationens H&M. Det är nog snarare så, säger han.

– Det blir ingen exit och ingen börsintroduktion. Jag kör på här.

Hittills har det funkat. Lorentzon sitter nu i Telias styrelse efter att ha lämnat bolaget 1998. I lördags utnämndes han till hedersdoktor på Chalmers, där han inte kom in på sitt förstaval 1991.

Medgrundaren Ek har lämnat sin mammas lägenhet i Rågsved.

Numera brer han ut sig över drygt 300 kvadratmeter på en av Stockholms tjusigaste adresser – ett stenkast från kontoret.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Spotify-grundaren: ”Vi är den vita riddaren”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *