Smarta handskar för kalla fingrar

Skidhandskarna som tillåter att du tar en paus ipisten och skriver ett sms eller gör en Facebook-uppdatering utan att behöva frysa fingrarna av dig blir allt vanligare. Foto: Leonhard Foeger


Trött på blåfrusna fingrar när du drar av vantarna för att knacka in sms eller skriva ett mejl på din Iphone mitt i pisten? Lösningen är taktila skidhandskar – en skapelse som snabbt sprids i skidbackarna.

De taktila handskarna är ett klassiskt exempel på kopplingen mellan utbud och efterfrågan. I takt med att marknaden översvämmats av smartphones med pekskärmar, MP3, Ipads, Blackberrys och GPS har människor i kallare klimat ropat på en vinterlösning.

Hur kunna skriva sms, kolla mejlen, göra Facebook-uppdateringar och surfa på nätet när temperaturen sjunker under noll utan att fingrarna förvandlas till istappar?

Många vill kunna skicka sms i skidliften utan att frysa tummarna av sig. Andra vill kunna byta låt på MP3-spelaren under joggingturen utan att börja fumla med vantarna. Ytterligare andra som har sitt arbete utomhus, vill kunna kommunicera lättare och samtidigt hålla värmen.

I professionella fall kan taktilhandskarna vara nästan livs- viktiga, till exempel om man hanterar olika sorters navigationsinstrument i bistert klimat.

Alla som har provat fingerlösa handskar vet att det sällan fungerar väl; man blir isande kall på några minuter. Men nu tillverkas de taktila handskarna, som gör det möjligt att kommunicera med sina elektroniska apparater och samtidigt förbli varm, i allt fler modeller och av allt fler företag.

Ett av de första företagen ut var franska Isotoner med sina taktila Smartouch. En insydd liten ledande tråd i pekfingret och tummen på handsken och vips, så är man i symbios med sin skärm. Apparaterna reagerar omedelbart på om man trycker, pressar eller drar fingret över skärmen precis som om man var barhänt.

I spåren av Smartouch följde märken som schweiziska Gleeze gloves, Wizgloves och Agloves. Det är märken som också marknadsförs som Iphone gloves, Texting gloves och Smartphone gloves. Företaget The North face har lanserat sina Etip, som dessutom har en silikonkudde i handflatan för att göra det lättare att hålla telefonen.

I fallet med Gleeze gloves föddes tanken en kall novemberkväll när de två 25-åriga schweizarna Johann Di Certo och Yannick Wavre var ute på stan i Lausanne och Johanns telefon ringde.

– Yannick frågade mig varför jag inte svarade, och jag sade att det var för kallt för att ta av sig handskarna, berättar Johann Di Certo.

Det slutade med att de satt uppe hela natten och diskuterade, fantiserade och kollade på nätet. I gryningen var idén till Gleeze-handsken född, och fröet till schweizarnas start-up-företag planterat.

Flertalet av dessa handskar har de ledande trådarna insydda i bara tummen och pekfingret, andra i alla fem fingrar samt i hela handflatan.

Alla hävdar att handskarna håller värmen, står emot vind och vatten, är handtvättbara och halkfria. Priserna på handskarna varierar mellan 20 och 50 euro.

En del kritiker menar dock att fingrarna snabbt blir kalla och stela i dessa smarta handskar, samt att man väljer för stora storlekar och då glider pekfingret lätt fel på bokstäverna.

Fast det finns också en passionerad skara som stoppar in sina händer med taktilhandskar i frysskåpet flera minuter och påstår att de inte alls fryser. Kanske hänger det också ihop med hur kall- och varmblodig man är.

I vilket fall är taktilhandskarna lika moderiktiga som de skärmar och apparater som de är gjorda för.

Man kan välja mellan klassiska former och färger som svarta eller grå eller satsa på piggare design med snöstjärnor eller knallröda ränder.

Materialet varierar rejält; medan några par är enbart syntetiska innehåller andra minst 70 procent ylle vilket torde göra dem varmare.

Fast det är snarare funktionen än värmen som prioriteras i denna handsktrend. Det hela handlar om att bekvämt kunna fortsätta sitt uppkopplade liv i kyligare grader och helst överallt.

Det ska dock inte tas som en uppmuntran att promenera eller skida omkring och sms:a samtidigt, brukar tillverkarna påpeka.

Fast å andra sidan. Möjlig- heten finns alltid att i stället ta på sig riktigt tjocka vintervantar utan några ledande trådar och lämna apparaterna hemma. Acceptera att man är bortkopplad och bara njuta av den friska luften och sina varma händer.

Se artikeln här:

Smarta handskar för kalla fingrar


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *