Skuldsätter klubben – plockar ut fetvinst

”Ägarna äger klubben som kassako. Och nu har det blivit dags för mjölkning.”

Med det uttalandet har omkring 180 000 fans i Manchester United Supporters Trust återigen visat sin ilska mot såväl ägarna som dess planer på att ta ett av världens mest framgångsrika fotbollslag till amerikanska börsen.

Att det bubblar av upprörda känslor är förståeligt.

Innan familjen Glazer köpte Manchester United för 2005 var klubben helt skuldfri. Men eftersom köpet för 1,2 miljarder dollar framför allt betalades med lånade pengar dröjde det inte länge innan en av världens mest stabila fotbollsföretag blev ett av de fattigaste – skulderna som man tagit på sig för att genomföra affären fördes hel enkelt över på Manchester United.

Familjen Glazer har visserligen lyckats öka intäkterna under de senaste åren och skrev så sent som för bara någon dag sedan ett nytt rekordavtal med Chevrolet. Men skulderna fortsätter likväl att samlas på hög och uppgick den sista juni i år till 682 miljoner dollar. Och det samtidigt som Glazer står redo att tjäna storkovan.

De ansvariga bankerna har nu påbörjat sin försäljningsturné världen över för att övertyga potentiella investerare om vilken god idé det är att äga en bit av arenan Old Trafford, tränaren Sir Alex Ferguson och den evigt unge Ryan Giggs.

Totalt finns 8,3 miljoner aktier (10,2 procent) till försäljning, med ett pris på 16-20 dollar per styck. Räknar vi på den högre siffran innebär det att Manchester United värderas till 3,3 miljarder dollar – något som innebär att familjen Glazer i ett svep tripplar värdet på sin investering.

Noteringen innebär att man kan skulle kunna minska skulderna med 167 miljoner dollar. Men enligt de uppgifter som finns att tillgå kommer enbart hälften av pengarna att användas för detta. Resten trillar in på kontot hos Glazer.

Det är långt ifrån säkert att noteringen blir en succé.

Facebooks intåg på börsen var tänkt att slå upp portarna på vid gavel och få företagen att rusa till den publika marknaden. Men it-bolagets fiasko resulterade snarare i motsatsen och en situation där väldigt få vågar ta ta sig till börsen. Rädslan är stor hos investerarna och det kan man förstå, så också att det därför höjs frågetecken för såväl tidpunkten för Manchester Uniteds notering som hur korrekt prissatt den är.

Värderas Manchester United till 3,3 miljarder dollar innebär det nämligen ett pris som är åtta gånger högre än intäkterna men också hela 26 gånger högre än vinsten före av- och nedskrivningar, ebitda. Det kan jämföras med exempelvis aktiebolaget Madison Square Garden, som äger New York Knicks och New York Rangers. Företaget värderas 11 gånger högre än ebitda-vinsten.

Den amerikanska banken Jefferies är huvudansvarig för noteringen, men samarbetar med Bank of America, Credit Suisse, Deutsche Bank och JP Morgan Chase. Fansen uppmanar bankerna att genast ta händerna från Manchester United. Glazer har tidigare övervägt att notera företaget i såväl Singapore som Hong Kong.

Protester vid övertagandet 2005. Sedan dess har otaliga demonstrationer hållits mot ägarfamiljen Glazer. Foto: Paul Ellis/AP

Läs mer här:

Cred & Källa: Skuldsätter klubben – plockar ut fetvinst


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *