”Situationen är ohållbar”

LÄS MER: ”Samaras: Grekland liknar 30-talets USA”

Frågetecknen hopar sig kring hur Spanien ska finansiera underskotten i de krisande regionerna. Det har fått räntan för spanska statspapper att nå nya rekordhöjder. Det har med andra ord blivit dyrare än någon gång tidigare för den spanska regeringen att finansiera sin växande skuld.

Räntan har stigit till över 7 procent, samma nivå som tidigare tvingat bland annat Grekland och Portugal till nödlån från EU.

– På sikt är situationen så klart ohållbar. Det går inte att säga om det handlar om månader och kvartal men någon form av nödlån blir oundvikligt, säger Knut Hallberg, ränteanalytiker Swedbank.

Enligt den spanska tidningen El Pais kan sex regioner komma att söka statligt stöd för att undgå konkurs. Det från en stat som allt mer desperat kämpar med att hålla statsskulden nere.

Först ut att söka stöd från den nyinrättade fonden för finansiellt ansträngda regioner var Valencia i fredags. Ansökan gällde 2 miljarder euro. Murcias regeringschef uttalade sig därefter positivt till att ansöka om upp till 300 miljoner euro. Även Katalonien, med Barcelona som regionhuvudstad, uppges studera villkoren i stödmekanismen för att kunna ta beslut om eventuell ansökan.

Ännu är det osäkert exakt hur stora underskotten är i regionerna, och dessutom kräver en krisande banksektor stöd av ännu osäker storlek. Mer säkert är det att den inhemska konsumtionen går på sparlåga, att landets tillväxt bromsar in och att statsskulden ökar, bland annat på grund av de höga upplåningskostnaderna.

LÄS MER: ”Spansk minister utesluter bailout”
LÄS MER: ”Spirande oro i krisländerna”

– Just nu är Spanien inne i läget när allt ser ut att gå ut fel håll. De vidtar sparåtgärder vilket bidrar till en negativ tillväxt och i förlängningen ytterligare försämrade finanser, säger Maria Ljungqvist, ränteanalytiker på Alfred Berg.

Det är en negativ spiral som i rådande stund saknar omedelbar lösning. Ju högre räntan är desto större är risken för nödlån. Samtidigt skapar osäkerheten kring möjligheten till nödlån ytterligare press på den spanska räntan. Investerare flyr osäkra sydeuropeiska länder för att i stället landa i vad som anses vara säkrare tillgångar, vilket får tyska räntan att sjunka.

– Det finns en oro för att pengarna i slutändan inte räcker för framtida stödlån till problemländer, vilket syns i Spaniens ränteskillnad mot Tyskland, säger Maria Ljungqvist.

Det är inte ens två veckor sedan euroländerna fattade det slutgiltiga beslutet om 100 miljarder euro till den krisande banksektorn i Spanien, med ett första lån på 30 miljarder euro som betalas ut före denna månads utgång. I september väntas ett besked om det faktiska behovet av rekapitalisering av banksektorn när resultatet av en större utvärdering släpps.

Att få det stödpaketet i hamn krävde hårda förhandlingar, ledde till högljudda politiska utspel och förstärkte motsättningarna mellan syd och nord. Att räntan nu stiger kan tolkas som att marknaden anser att utsikterna är mörka för att euroländerna ska kunna få ytterligare ett stödpaket i mångmiljardklassen till stånd, denna gång riktat till den spanska staten.

Dessutom förmörkas utsikterna av att ytterligare länder såsom Cypern, och eventuellt Italien, behöver stödlån från Europeiska stabilitetsmekanismen ESM eller dess mer tillfälliga systerorganisation EFSM.

– Om Spanien eller Italien, eller båda två, inte kan finansiera sig på den öppna marknaden måste de finansieras via ESM, och då räcker inte pengarna, säger Knut Hallberg.

LÄS MER: ”Spanien på väg mot akuten”

Se mer här:

Cred & Källa: ”Situationen är ohållbar”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *