Så påverkas globalfonderna av stimulanspaketen

– Just situationen i Sverige påverkar inte den globala marknaden nämnvärt. Men i ett bredare perspektiv spelar förstås de aggressiva stimulanspaketen från exempelvis USA och Europa in på hur globalfonderna har gått och kommer att gå, säger Aron Sigblad, fondredaktör på Aktiespararen.

Det handlar alltså, enligt Sigblad, om de internationellt låga styrräntorna och de kvantitativa lättnaderna, exempelvis från den amerikanska centralbanken Feds återköpsprogram av amerikanska statspapper som startade år 2008 och som avslutades sent år 2014.

Men även penningpolitiken i Europa spelar in när det gäller utvecklingen på den internationella aktiemarknaden, vilket direkt återspeglas i globalfonderna.

Europeiska centralbanken, ECB, kom i januari i år med ett stimulanspaket på 60 miljarder euro per månad, vilket har försvagat euron relativt dollarn. Detta i sin tur har försvagat de amerikanska bolagens konkurrenskraft och slagit mot företagens intäkter.

När det gäller globalfonder så är det en sparform som är populär i Sverige. Några av de större fonderna i sammanhanget är AMF:s, Skagens och Roburs, tillsammans med de andra storbankernas globalfonder.

Och här menar Aron Sigblad att det just nu är av intresse att följa dessa fonder noga det kommande året. Anledningen är att amerikanska Fed så småningom kan börja höja räntan. Något som i så fall kan påverka de svenska globalindexfonderna, eftersom världsindex till cirka 60 procent består av just amerikanska aktier.

Foto: Michael Probst/ap

Bakgrunden är återigen att de kvantitativa lättnaderna och låga räntorna globalt tidigare drivit upp aktiepriserna – inte minst i USA där Dow Jones stigit över 70 procent de senaste fem åren – och således också gett de svenska fonderna en god utveckling de senaste åren.

Dessutom har dollarn stärkts mot kronan.

– Att dollarn blivit dyrare har drivit på svenska globalfonder som har påverkats positivt av valutadopningen. Dollarn har stärkts runt 30 procent senaste året, säger Aron Sigblad.

Hur påverkar en eventuell amerikansk räntehöjning i höst detta?

– Det beror på hur väl Fed kommer att guida för vad som ska hända, säger Aron Sigblad.

Och hur påverkar detta globalfonder?

– Några av de svenska globalfonderna och i synnerhet indexfonderna har stor USA-­vikt. Skulle marknaden börja skaka kan dessa absolut påverkas och fonderna tappa i värde. Men det är flera olika krafter som spelar in här, säger Aron Sigblad.

Vilka krafter?

– Mycket handlar om hur Fed vägleder marknaden. Är centralbanken noggrann finns goda möjligheter att en räntehöjning tas med ro. Ett annat alternativ är att räntan inte höjs till hösten, utan senare.

– En annan kraft som är viktig för globalfonderna är hur dollarn utvecklas mot euron, vilket i nästa steg påverkar kronan. Sedan får man inte glömma bort USA­-ekonomin. Skulle den något sämre bolagstrenden från första kvartalet fortsätta även under resterande delen av året finns risk att marknaden börjar ifrågasätta börsens värdering, säger Aron Sigblad.

Plus och minus med globalfonder

Plus

  • Ger god riskspridning – många aktier i många länder.
  • Lägre avgifter än om du sprider dina pengar på många land- och branschfonder, vilka ofta är dyrare.

Minus

  • Globalfonder gör ingen fördelning mellan aktier och andra tillgångar och fonderna innehåller oftast bara aktier. En följd blir då, exempelvis vid månadssparande, att placeringarna fortsätter ske i aktier oavsett hur värderingen för tillfället är.
  • Eftersom fonderna täcker många branscher och stora geografiska områden ställer det stora krav på förvaltaren.

Källa: Aktiespararna och Morningstar.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Så påverkas globalfonderna av stimulanspaketen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *