Så bra är nya versionen av ”Sällskapsresan”

Sällskapsresan
Chinateatern, Stockholm
Musikal av Bengt Palmers/Jakob Skarin efter filmen av Lasse Åberg och Bosse Jonsson.
Regi Anders Albien, med Anders Johansson, Hans-Erik Dyvik Husby, Sven Melander, Tomas Bolme, Frida Bergh, NIna Pressing, Fredrik Dolk. Stig-Helmer kommer hem till Stockholm.
Höstens charterresa är större och mer show. De välbekanta skämten har fått snyggare förpackning.
Det är hembränt i cocktailglas.

Ja, vi kommer fort in på alkohol. Sven Melanders söndersupne rollfigur Berra är en av filmens älskade folkhemska figurer, och Melander gör honom fortfarande med underhållande intensitet 35 år senare. Det är spritromantik modell tidigt 1980-tal, och även de som kan filmen utantill skrattar lyckligt. Kanske i synnerhet de som kan filmen utantill.
Det är inte bara promilleskämten och Pepes bodega som är 1980-tal. Sångnumren är skrivna i den tidens anda, låtar som kunde varit med i Melodifestivalen 1982. Det är bra variation på bitarna, som förlänger intrigen på scen jämfört med i filmen.
Musikalen hade premär hösten 2015 i Malmö, och de bärande rollerna är de samma. Tomas Bolme är ny som Sven Melanders reskamrat på vida färden. Allt sitter säkert och en del har blivit mer storslaget och påkostat. Som när musikaler kommer till Broadway efter uppvärmning på mindre orter.

Scenografin imponerar och med olika medel byggs snabbt skiftande miljöer. Från det vintriga Stockholm till hotellanläggningen på Gran Canaria. Via en flygresa som får liv på scen med hjälp av rörliga skärmar. Den resan där Stig-Helmer frågar hur man får mer juice. En klassisk komediscen som förvaltas mycket väl.
Anders ”Ankan” Johansson är en träffsäker Stig-Helmer, den ängslige stackarn som lätt blir kuliss. Hans-Erik Dyvik Husby är en mustig Ole och sjunger bra. De övriga männen är mer valda för sin komiska tajming än för sin sångbegåvning.
Det är kvinnorna som har de bästa sångnumren. Frida Bergh är Majsan som har kvällens största musikstund i ”Om du bara vågar fråga”, ett försök att väcka den tafatte Stig-Helmers kärlek. Och Nina Pressing är systern Sivan som sjunger ”För att behaga alla män” där hon protesterar mot alla orimliga skönhetskrav som ställs på kvinnor. Det närmaste en Grupp 8-låt som Bengt Palmers är medkompositör till.
En underhållande musikal, efter en trög start. Bekanta skämt, nya sånger.

Se artikeln här:


Cred & Källa: Så bra är nya versionen av ”Sällskapsresan”


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *