Så blir du vinnare i räntekriget

Den 25 mars sänkte Riksbanken sin viktigaste styrränta, reporäntan, ytterligare ett steg, från -0,10 till -0,25 procent. Det överraskande beskedet från riksbankschef Stefan Ingves och hans direktion har fått bankerna att sänka sina bolåneräntor. Senast i raden är Skandiabanken som sänkte sina boräntor med mellan 3 och 20 punkter (hundradels procentenheter) i onsdags. Den allra största sänkning stod Danske Bank för, som i ett slag sänkte räntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) för tre åriga lån.

Kampen om bolånekunderna rullar alltså vidare. Tittar man på bankernas utannonserade listpriser har Bättre Bolån det bästa erbjudandet just nu (en firma som är specialiserad på förmedling av bolån och är ett dotterbolag till Erik Olsson Fastighetsförmedling och Söderberg & Partners). Deras listränta för tremånaders bolån ligger på 1,78 procent och för bolån med en löptid på både ett och två år ligger listräntan på 1,74 procent.

Danske bank har den bästa listräntan på treåriga bolån (1,75 procent) och femåriga bolån (2,15 procent). För den som vill säkra bolånekostnaderna på riktigt lång sikt är Länsförsäkringar det bästa alternativet. Deras listpris för tioåriga bolån ligger på 3,09 procent.

Men man ska komma ihåg att listpris är just listpris och att den som nöjer sig med den räntan kan betrakta sig som lurad. Listpriset ska snarare ses som ett maxpris eller utgångspris innan förhandling. Ofta räcker det med att öppna munnen och be om en rabatt för att få ned priset något och den som har en stabil ekonomi, en lågt belånad fastighet och är duktig på att förhandla kan få ner priset rejält.

Det finns stora pengar att tjäna på att förhandla med sin bank och därmed få ner räntan. För varje lånad miljon innebär en sänkning av bolåneräntan med 0,1 procentenheter en besparing på 58 kronor per månad. Den bostadsköpare som lånar tre miljoner kronor och nöjt sig med listpriset sparar alltså 10 500 kronor per år om han eller hon lyckas få en rabatt på 0,5 procentenheter.

Ett första steg är alltså att jämföra bankernas listpriser. Nästa steg kan vara att snegla på de fackliga rabatterna. Just nu erbjuds alla som är medlemmar i ett Saco eller TCO-förbund en tremånadersränta på 1,40 procent (bankens utannonserade upplåningsränta plus 1,0 procentenhet) hos SEB. Fråga din banktjänsteman varför du ska ha högre ränta än så!

Ett tredje steg är att använda SvD:s tjänst räntekartan där du kan se vilken ränta dina grannar erbjudits. Knappa in dina egna uppgifter och jämför dig med andra på din bostadsort.

Sedan årsskiftet har över 35 000 personer lagt in sina ränteuppgifter i Räntekartan. De senaste dagarna är det många som rapporterat in att de fått tremånaders bolån till mellan 1,20 och 1,50 procents ränta. De allra lägsta inrapporterade räntorna ligger på 1,02 procent. Självklart har även många fått sämre villkor, men detta tyder på att det inte är omöjligt att pressa räntan rejält.

Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund är en av de som menar att det borde gå att få en rejäl rabatt på bankernas listpris.

– Vi menar att det egentligen borde gå att komma ner till omkring en procents ränta som kund, mot bakgrund av de upplåningsräntor som bankerna åtnjuter nu, säger Daniel Liljeberg, och fortsätter:

– Men nu tror inte jag att några kunder lyckas med det. Bankerna tycker om att tjäna pengar och släpper inte fram så låga räntor. Kunderna har för svag ställning för att komma så lågt som man borde komma. Så ett mer rimligt mål för en kund är en boränta på 1,30 procent.

Enligt Daniel Liljeberg och Villaägarnas Riksförbunds beräkningar borde bankernas upplåningskostnader för bolån ligga på 0,87 procent för ett tremånaderslån . Skulle bankerna nöja sig med samma vinstmarginaler som de hade innan finanskrisen borde boräntan ligga omkring 1,1 procent för kund.

I första hand gäller det alltså att pressa räntan så lågt som möjligt. Men Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, menar att det gäller att se upp. Den lägsta räntan behöver inte alltid vara det bästa erbjudandet.

– Man får titta så det inte är förknippat med något kombinationserbjudande, att man till exempel måste flytta över fonder där avgifterna kanske är högre än vad man har. Man ska också få skriftligt på hur länge man har priset. Om rabatten försvinner redan efter några månader så är det ju inte så mycket värt.

Läs mer här:

Cred & Källa: Så blir du vinnare i räntekriget


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *