Så billig tror marknaden att elen blir nästa år

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Med några dagar kvar av året ser det genomsnittliga rörliga elpriset för 2015 ut att bli 21 öre per kilowattimme. För en villaägare med en eluppvärmning på 20 000 kWh/år innebär det att den totala elkostnaden för året kommer att bli cirka 1 200 kronor billigare i år jämfört med i fjol. Även priserna för tidsbundna avtal har varit låga under året.

Det för kunderna gynnsamma prisläget kan främst förklaras med välfyllda vattenmagasin och det milda vädret, enligt Björn Dahlberg, elexpert på God El.

– Under de senaste åren har det också byggts ut mycket vindkraft som stärker energibalansen samtidigt som efterfrågan på el har sjunkit. Under några år har vi gått mot en utveckling där elproduktionen har ökat medan förbrukningen har minskat, förklarar han.

Det lägsta elpriset för 2015 noterades i juli. Då kostade en kilowattimme i genomsnitt cirka 8,5 öre. Den dyraste månaden var januari då snittet hamnade på 28,5 öre/kWh.

Marknadens förväntningar tyder på att det låga elpriset kommer att hålla i sig. Genom att titta på terminskontrakten som handlas på Nasdaq Commodities går det att få en indikation på vart elpriserna kommer att landa framöver. Just nu handlas de till rekordlåga priser för 2016, enligt Björn Dahlberg.

– Om man dessutom utgår från hårda faktorer som utbud och efterfrågan ser energibalansen ut att vara väldigt stark nästa år. Baserat på vad marknaden tror och hur det ser ut med utbud och efterfrågan kan även 2016 bli ett riktigt billigt år, säger han.

Han får medhåll från Kaj Forsberg, marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

– Förväntan bland marknadens aktörer är att de nivåer vi har sett mot slutet av året kommer att bestå. Ser vi ur ett historiskt perspektiv så ser det billigt ut tio år framåt. Det är allra lägst de närmast kommande åren, sedan stiger det lite grand från 2020 och framåt. Det beror bland annat på kärnkraftsnedläggningarna som slår igenom under perioden fram till 2020, säger han.

Under 2015 fortsatte också trenden med att alt fler väljer rörligt elavtal. Statistik från Energimyndigheten visar att 45,6 procent av elkunderna hade ett rörligt pris i september i år. Ett år tidigare uppgick motsvarande andel till 41,2 procent.

Både Björn Dahlberg och Kaj Forsberg poängterar att man måste utgå från sin egen plånbok i valet av avtalsform. Den som väljer ett rörligt avtal bör ha tillräckliga marginaler för att klara variationer i elpriset, exempelvis under perioder med låga temperaturer.

– De rörliga priserna har varit väldigt låga nu och mycket tyder på att de fortsätter vara det. Men å andra sidan kan man också binda priset på väldigt låga nivåer. Så man går inte lottlös om man binder, även då får man ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Alla som köper el är ju vinnarna just nu, säger Kaj Forsberg.

Läs mer här:

Cred & Källa: Så billig tror marknaden att elen blir nästa år


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *