Rädd för sommarmagsjuka?

Vi grillar, har med oss mat till picknicken på stranden, klappar betande djur och rör oss i djurens närmiljöer. Allt detta ökar risken att bli smittad av olika bakterier.De vanligaste smittorna är salmonella, ehec, campylobacter och yersinia, vilket kan leda till kräkningar och diarréer som kanske inte är så kul att ägna semestern åt.LÄS MER: Här är sjukdomarna som kan sabba semesternDet finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:Tvätta händernaEfter toalettbesökInnan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått köttEfter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljöMatlagningVid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått köttHåll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandraTänk på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsakerVid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettadSe till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstektUndvik att låta maten stå framme länge i värmenVar noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kalltSkölj alltid grönsaker noga i rent vattenOpastöriserad mjölkUndvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriseradKontrollera ditt vattenOm du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier.Bada inte nära betande djurRåden kan också vara bra att ha i åtanke när man reser utomlands eftersom många insjuknar med magsjuka just vid utlandsresor.

Fortsätt läsa:


Rädd för sommarmagsjuka?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *