”Qatar fortfarande ett fängelse för arbetare”

Rajeev Sharma, det globala bygg och träfacket BWI:s representant i Qatar, på besök i Sverige. Foto: Yvonne Åsell

En del av migrantarbetarna i Qatar har fått ett bättre boende. Bilder som nyligen tagits på ett av dessa visar prydliga rum med enkelsängar. Gardiner hänger för fönstren.

Rajeev Sharma, det globala bygg och träfacket BWI:s representant i Qatar kom i veckan till Sverige med färska vittnesmål om hur migrantarbetarna i världens rikaste land har det.
Han var med när SvD Näringsliv besökte migranternas kaserner utanför huvudstaden Doha för ett år sen och chockerande bilder nådde Sverige.

Nyligen var Rajeev Sharma på besök på föreningen Union to union, som samarbetar med fackliga organisationer över hela världen, för att berätta hur situationen är för migrantarbetarna i dag.

– Migranternas kaserner utanför Doha är ett boende för byggnadsarbetare som bygger en av arenorna inför VM. De har fått det bättre. Omvärldens press på Fifa och Qatar har gett resultat. Sponsorerna har reagerat och krävt åtgärder. Detta ser helt okej ut, säger Rajeev Sharma.

Men det är bara en liten del av alla migrantarbetare i Qatar som har fått ett drägligt boende. Det handlar om arbetare som bygger just arenorna, det är deras förhållanden som hamnat i rampljuset och blivit en av Fifas skamfläckar.

– Det handlar inte ens om en procent av alla migrantarbetare i Qatar. Man har förbättrat deras boenden eftersom det är just dessa boenden som varit i rampljuset, förklarar Rajeev Sharma och säger att utöver just boendet är det inte mycket som ändrats för arbetare som bygger arenor.

Lönerna är fortfarande usla, ofta handlar det om dubbla kontrakt där migrantarbetare tvingas till sämre lön när de kommit fram än vad man skrev under på innan man lämnade sitt hemland. De är fortfarande helt i händerna på arbetsgivaren eftersom landet tillämpar det så kallade kafala-systemet vilket bland annat innebär att man måste ha arbetsgivarens tillstånd för att åka hem. De kan inte byta jobb och de kan inte bryta sitt kontrakt.

– Efter jordbävningen i Nepal ville många migrantarbetare som kommer därifrån åka hem för att de var oroliga för sina familjer. Men de fick inte för arbetsgivaren. Jag har även exempel på fall där en familjmedlem dött men arbetsgivaren inte tillät att man åker hem på begravning, säger Rajeev Sharma.

Men han är hoppfull och säger att qatariska myndigheter och multinationella företag har börjat agera, även om förändringen sker väldigt långsamt.

Ett av lägren som SvD Näringsliv besökte, där tusentals migrantarbetare bodde under fruktansvärda förhållanden, har stängts. Maten har blivit bättre på en del håll och facket har lyckats få viss hjälp på plats, även om man hela tiden måste runda regelverket eftersom fackföreningar är förbjudna i Qatar.

Rajeev Sharma berättar bland annat att en ny lag träder i kraft snart som innebär att ansvaret för de så kallade exit-visum, eller tillstånden för migrantarbetare att få lämna landet, flyttas från arbetsgivaren till en myndighet. Inom kort väntas även en tvingande lagstiftning för att migranterna ska få ut sina löner utbetalda på konto och inte i handen, vilket skulle försvåra utnyttjande.

– Så länge kafala-systemet finns är Qatar fortfarande är ett öppet fängelse för migrantarbetare, säger Rajeev Sharma.

Drömmar i kras på fotbollsfestens bakgård | SvD


svd.se

”De träffar sina familjer en gång varannat år” | SvD


svd.se

4 000 riskerar att mista livet före avspark | SvD


svd.se

Migrantarbetare får fackstöd | SvD


svd.se

VM-arbetare strejkar i Qatar | SvD


svd.se

Världens rikaste land – och världens fattigaste folk – fixar fotbolls-VM 2022 | SvD


svd.se

Se artikeln här:

Cred & Källa: ”Qatar fortfarande ett fängelse för arbetare”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *