Per Gessle satsar på de säkra korten


Per Gessle ger järnet på Leif’s Lounge i Tylösand. (Foto: Johan Valkonen/Stella)
KONSERTPer GessleLeif’s Lounge, Tylösand
Publik: 700 (utsålt).Vem: Per Gessles sjunde och senaste soloalbum ”En vacker natt” kom i våras. I höst släpper 58-åringen ”En vacker dag”. Gessles Roxette har sålt 75 miljoner album. Gyllene Tider sålde en halv miljon biljetter på sin sommarturné 2004.Vad: Smygpremiär för sommarturnén ”En vacker kväll”, som har premiär i Helsingborg den sjätte juli. Turnén bakar ihop Gessles solomaterial med låtar från Roxette och Gyllene Tider. Med sig har han ett nykomponerat sjumannaband.
Per Gessles smygpremiär rymmer en rad välkända repriser.En sak är säker inför fortsättningen:I sommar kommer alla hitsen (på en och samma gång).

Med en ny countryfärgad platta, ett delvis nytt band och en stundtals ny riktning har Per Gessle en unik chans att göra något nytt. Inte byta spår, men ändra hitsen framtoning och karaktär.Han tar den inte.Inte den här kvällen i alla fall; en dryg timmes smyglyssning av en sommarturné som antagligen lär hålla på ungefär dubbelt så länge.
En osalig blandning
För första gången någonsin blandar Halmstadsonen egna solomaterialet med både Roxette– och Gyllene Tider-låtar.Han har såväl pedal steel och fiol i bandet, och när de ingredienserna får ta plats låter det nytt och fräscht. Men förutom de tre spåren från vårens soloskiva är det bara det avslutande extranumret som utnyttjar potentialen i det nya sound – en fiffig mix av svensk visa och amerikansk country – som hörs på ”En vacker natt”.
Bekanta versioner
Gyllene Tider-hitsen låter ungefär som de alltid brukar låta. De skulle kunna ha hashtagen GT38 allihop. Roxettelåtarna saknar Marie Fredriksson, men hamnar annars nära Roxettes XXX-turné.Det tas inga chanser. Bjuds inte på några överraskningar. Finns ingen tydlig röd tråd som binder ihop det breda materialet.
Bjussigt men bekant
Men det är inget fel på spelglädjen. I vissa låtar – ”Juni, juli, augusti”, ”Det hjärta som brinner”, ”Dressed for success” – är det som om hela det samspelta bandet står och hoppar. Inklusive nye trummisen Andreas Dahlbäck.

Gessle är bjussig och låter publiken stå för allsång så fort tillfälle finns.Kul ibland, men bekant i överkant.
ANDERS NUNSTEDT

Per Gessles band 2017:  Helena Josefsson, Malin-My Wall, Christoffer Lundqvist, Ola Gustafsson, Magnus Börjesson, Clarence Öfverman och Andreas Dahlbäck.

”Min plats”Fin countryvisa med snygga gitarrer.”På promenad genom stan”En poppig uppdatering med inbyggd tjalalalallsång.”Juni, juli, augusti”Hela bandet hoppar igång publiken.”Det hjärta som brinner”Glöder fortfarande.”Första pris”Countryfiol i ett driv som liknar Kent.”Småstadsprat”Helena Josefsson sjunger Lars Winnerbäck. Bra.”Ljudet av ett annat hjärta” Låter som ett coverband.”Spegelboll”Rockar bort discoglansen.”Gå och fiska!”After beach-feeling igen.”The look”Gitarrtrög version.
EXTRANUMMER”Dressed for success”Ett lyckat försök till garagerock.”Joyride”Småklumpig berg och dalbana.”Sommartider”Brrr.”Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)”/”Flickan i en Cole Porter-sång”Bandet plockar till sist upp Nashville-tråden.

Läs mer här:


Cred & Källa: Per Gessle satsar på de säkra korten


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *