Per Bolund om fondfusket:”Det här är inte acceptabelt”

De svenska storbankerna har ägnat sig åt ett fondfusk som kostat svenska fondsparare flera miljarder kronor per år. Det handlar om att man tar betalt för aktiv förvaltning men som i själva verket inte är aktiv. Det avslöjar SvD Näringslivs journalist Joel Dahlberg i sin nya bok ”Sammansvärjningen”.

Nu kommenterar för första gången finansmarknadsminister Per Bolund (MP) bankernas överprissatta så kallade dolda indexfonder.

– Det är så klart oroande. Som konsument och sparare ska man få den tjänst som man betalar för. Det här är inte acceptabelt, säger han till SvD Näringsliv och fortsätter:

– Vi kommer göra vad som krävs för att man ska känna sig trygg som fondsparare. Om branschen själv inte klarar av att ta ansvar och faktiskt se till så man levererar det som kunderna har betalat för så kommer vi skärpa tillsynen och ta till lagstiftning. Allt för att man ska känna sig trygg som fondsparare.

Per Bolund har precis gett ett uppdrag till fondutredningen för att se hur informationen just kring aktiv och passiv förvaltning kan förbättras. Dessutom vill han granska marknadsföringen av fonder hårdare, så inte passiva fonder marknadsförs som aktiva.

Han betonar att det är viktigt att kunderna har ett förtroende för branschen och att fondbolagen levererar det som de säger att de ska leverera.

– Det finns en risk för att förtroendet för finansmarknaden och fondsparande urholkas om man inte sköter de uppgifterna på ett bra sätt.

Du känner att det är viktigt att man ska känna sig trygg som fondsparare. Tycker du att man kan göra det idag?

– Nej, jag tycker att rapporteringen visar att det finns brister som måste rättas till. Min förhoppning är att fondbranschen själva ska klara att ta det ansvaret och ge tillräcklig trygghet till sina kunder. Men om de inte klarar det så får vi se om det finns andra vägar att gå.

Min kollega Joel Dahlberg har blivit intervjuad om sin bok i radio och tv de senaste dagarna, men ingen representant från någon av bankerna har velat dyka upp och prata om det här. Är inte det konstigt?

– Nu har jag ingen aning om vad som ligger bakom det. Men jag tycker det är viktigt att man har en öppen diskussion om det här. Eftersom många sparar i fonder i Sverige är det extra angeläget att det finns tydlighet på marknaden och att man inte känner sig lurad som konsument. Branschen har ett ansvar att ta en diskussion om det här.

Vad är ditt råd till de konsumenter som känner sig lurade?

– Det första är att ta en dialog med sin bank eller förvaltare. Att tydliggöra att man inte accepterar att få någonting annat än det man betalar för. Känner man sig tveksam kan man alltid byta bank och lägga sitt sparande någon annanstans. Att vara en aktiv konsument är ett sätt att gå vidare.

Tycker du att kunderna kan lita på bankernas fondrådgivare idag?

– Det är en väldigt svår fråga att svara på. Jag tror att informationen måste förbättras, och det tittar vi på från regeringens sida.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Per Bolund om fondfusket:”Det här är inte acceptabelt”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *