Överåklagare: "Antalet mutdomar kommer öka"

Polisen måste få utökade resurser för att upptäcka och utreda korruption, säger överåklagare Gunnar Stetler. Foto: Tomas Oneborg

Hållbar finans

SvD sätter fokus på hållbarheten inom finansbranschen.
Läs mer i ämnet Hållbar finans

– Tidigare erkände vi knappt att det skulle finnas någon korruption med svensk koppling. Och om man inte tror att någonting finns så hittar man det inte heller. Vi var naiva men nu har vi ett annat synsätt, säger Gunnars Stetler.

Strax efter midsommar dömde Svea hovrätt två tidigare anställda på det stora konsultföretaget Sweco för grov bestickning, de fick nio månaders fängelse var.

För Sweco blev en följd av korruptionsavslöjandet i Ukraina att Swecos vatten- och miljöverksamhet under tre år inte kan delta i några upphandlingar med koppling till Världsbanken.

Svenska fängelsedomar för korruption i utlandet är mycket ovanliga. Det är tio år sedan vi senast såg en sådan dom. Men enligt överåklagare Gunnar Stetler kommer vi att få se fler fällande domar för korruption framöver. Det har skett en attitydförändring i Sverige och polis och åklagare har specialiserat sig.

Sedan 2011 finns det en särskild Korruptionsgrupp med drygt 25 medarbetare på det som tidigare hette Rikskriminalen och som nu heter Nationella operativa avdelningen.

På åklagarsidan har Riksenheten mot korruption också fått en förstärkning sedan 2011 och har nu nio åklagare. Däremot har polisen inte fått samma resursförstärkning.

– Det är en stor brist. Polisen måste få utökade resurser för att upptäcka och utreda korruption, säger Stetler.

Fram till 1999 kunde svenska företag göra skatteavdrag för mutor i utlandet.

– Det sågs nog mer som en normal del av affärsverksamheten.

Det var den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som satte hård press på Sverige att ändra på detta. OECD har också senare kritiserat Sverige för ”lack of awareness” – bristande medvetenhet – när det gäller korruption. Men efter förstärkningarna, bland annat hos Riksenheten mot korruption, fick Sverige beröm 2014.

Snart inleder det internationella antikorruptionsorganet FATF en ny granskning av Sverige.

– Min bedömning är att det kan komma ny kritik mot Sverige om inte utredningsresurserna hos polisen har utökats kraftigt, säger Gunnar Stetler.

Sverige har en rad stora företag inom korruptionsdrabbade branscher som vapen, telekom och försvarsindustri. De gör stora affärer i utlandet, inte sällan med olika statliga organ som köpare. Och det har inte saknats skandaler, den som har fått mest uppmärksamhet är Telias kopplingar till presidentfamiljen Uzbekistan.

Men sällan eller praktiskt taget aldrig har någon dömts i svensk domstol för att ha betalat mutor i utlandet.

– Min uppfattning är att domstolarna har varit omedvetet påverkade av den brist på medvetenhet som OECD har påtalat. Den som tror att statliga tjänstemän inte kan mutas är också beredd att tro på vilka märkliga förklaringar som helst, säger Gunnar Stetler.

Han gläder sig nu över fängelsedomarna strax efter midsommar mot de två tidigare anställda på Sweco. En tjänsteman på Ukrainas utvecklingsministerium fick omkring 30 000 kronor för att förse Sweco med information om konkurrenterna när ett stort projekt för vattenrening skulle upphandlas.

– Domstolen fokuserade inte på att mutan var jämförelsevis liten utan på att skadan var stor. Upphandlingen av ett stort projekt manipulerades och försenades, säger Gunnar Stetler.

Läs mer:

Cred & Källa: Överåklagare: "Antalet mutdomar kommer öka"


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *