Otippad vinnare i norsk-svenskt försvarsbråk

I början av oktober visades Archer upp i Stockholm innan artilleripjäsen kördes vidare till Boden. Foto: Tomas Oneborg

För två månader sedan fick svenska försvaret de första pjäserna i det nya artillerisystemet Archer. Det var en viktig dag för ett både försenat och kritiserat projekt.

Enligt de ursprungliga planerna skulle både Sverige och Norge ha börjat använda Archer. Utvecklingen drevs gemensamt och tanken var att länderna skulle köpa 24 kanoner vardera.

Men Norge hoppade av projektet med hänvisning till att det var försenat, hade kvalitetsproblem och tekniska svårigheter.

Det utlöste en tvist mellan Sverige och Norge. För nu står Sverige kvar som beställare av 48 artilleripjäser trots att det svenska försvaret bara ska få 24 stycken.

Så frågan är vad som ska hända med de 24 kanoner som skulle ha gått till Norge och om det blir något skadestånd från Norge för att de hoppat av affären. En svår diskussion där det för närvarande inte ens är riktigt klart hur förhandlingarna mellan de två länderna ska skötas.

Samtidigt öppnar nu Norge för ett samarbete med Danmark om att köpa ett annat artillerisystem för högst 2,1 miljarder norska kronor. Argumentet är bland annat att Norge och Danmark har likartade behov.

Det norska försvaret tittar på fyra olika alternativ. Det kan antingen bli en förnyelse av det gamla norska artillerisystemet eller inköp av ett sydkoreanskt, ett tyskt eller ett franskt system.

– För oss är det väldigt viktigt att hålla kostnaderna nere. Därför tittar vi bara på etablerade system som redan är i drift på andra håll, säger Simen Rudi, presstalesperson för FLO, den organisation som står för inköpen av materiel till norska försvaret.

Ett av argumenten mot Archer var att det var ett helt nytt system, vidareutvecklat från Haubits 77. Med nya system brukar det alltid bli förseningar och problem med utvecklingen.

Ur svenskt perspektiv är det knappast ett välkommet besked.

Norge ska nu vintertesta de fyra systemen för att se att de verkligen fungerar i nordiskt klimat och följer Nato-standarden för arktiska förhållanden. Målet är sedan att välja nytt artillerisystem under våren-sommaren 2016 med leverans under 2019-2020. Och i den processen bjuds nu Danmark in.

– Vi är klara över Danmarks behov av nytt artillerisystem och FLO för redan en bra dialog med det danska försvaret om saken. Det danska försvaret är också inbjudet att vara med under vintertesterna, säger Birgitte Frisch rådgivare på Norges försvarsdepartement.

Ur svenskt perspektiv är det knappast ett välkommet besked. Inte minst som uppgifterna om ett eventuellt samarbete mellan Norge och Danmark kom i samma veva som försvarsministrarna i Norden hade ett stort möte i Stockholm.

Värd för mötet var försvarsminister Peter Hultqvist (S) och diskussionerna handlade om nordiskt försvarssamarbete. Men Sverige fick ingen information om att Norge nu öppnade för ett danskt artillerisamarbete samtidigt som Norge förhandlar med Sverige om konsekvenserna av att landet inte längre vill köpa Archer.

Hos BAE Systems i Karlskoga fortsätter samtidigt arbetet med att leverera Archer till det svenska försvaret. Bolaget lämnar över två artilleripjäser i månaden och räknar med att vara klara med leveranserna hösten 2016.

Enligt det gällande kontraktet med svenska staten ska BAE Systems sedan leverera ytterligare 24 artilleripjäser, de som skulle ha gått till Norge.

– Vi får väl se hur Sverige och Norge löser frågan. Men våra produktionsplaner bygger på att vi fortsätter tillverkningen av Archer efter 2016 i enlighet med avtalet, säger Silla Jónsdóttir informationsansvarig på BAE Systems i Karlskoga.

Där arbetar totalt 320 personer och Archer är det projekt som just nu tar mesta kraften.

Det norska försvarsdepartementet räknar med att en uppgörelse om Archer ska vara klar före årets slut. Det kommer i så fall att ha gått två år sedan Norge beslutade sig för att säga upp samarbetet med Sverige.

Frågan är nu förstås också vad som i sak ska hände med de 24 kanoner Norge inte vill ha. Ett alternativ är att de inte tillverkas och att BAE Systems då får ett skadestånd.

En annan möjlighet är att svenska staten köper in artilleripjäserna med mål att sälja dem vidare. Enligt BAE Systems finns det intresse för Archer från flera andra länder.

Folkpartiet har också föreslagit att Sverige ska behålla allt och använda de 24 norska kanonerna för att rusta upp kustförsvaret.

Peter Hultqvist har avfärdat det förslaget med att det inte finns pengar i försvarsbudgeten för det. Inte heller finns det tillräckligt med personal.

Läs mer här:

Cred & Källa: Otippad vinnare i norsk-svenskt försvarsbråk


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *