Nytt mörkt år för det svarta guldet

Den 19 juni 2014 klättrade priset på Nordsjöolja, Brent, upp över 115 dollar per fat. Få anade då att priset bara ett drygt halvår senare skulle halka ner under 50 dollar fatet.

Det var ett överutbud på olja, bland annat på grund av kraftigt ökad produktion av skifferolja i USA, i kombination med haltande global konjunktur som orsakade prisfallet. Och samma faktorer har fortsatt att pressa oljepriset i år.

På nyårsaftons eftermiddag kostade både Nordsjöoljan och USA-oljan omkring 36:50 dollar per fat. Det innebär att Nordsjöoljan har fallit i pris med cirka 36 procent under 2015, och ligger på den lägsta nivån på över elva år. Priset på USA-olja har sjunkit med cirka 31 procent.

I Saudiarabien har prisraset kraftigt gröpt ur statsfinanserna. Häromdagen meddelades att budgetunderskottet för 2015 beräknas landa på motsvarande omkring 820 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som den svenska statens samlade utgifter under ett helt år.

Trots att överutbud är en av faktorerna bakom raset har Opec, där Saudiarabien ingår, fortsatt att öka produktionen. Det tolkas av analytiker som att oljekartellen försöker öka sin andel av den globala marknaden.

För Norges del har prisfallet bland annat inneburit att den norska kronan sjunkit till den lägsta kursen mot den svenska kronan sedan början av 1990-talet.

– Solskensperioden är över, konstaterade Norges statsminister Erna Solberg när tidningen Dagens Næringsliv intervjuade henne i mitten av november.

Och än finns det inte mycket som tyder på att oljepriserna är på väg att vända uppåt. Investmentbanken Goldman Sachs bedömer, enligt Reuters, att priset kan behöva falla till 20 dollar per fat innan balans kan uppnås på marknaden. Även Morgan Stanley har en dyster syn i sin prognos för 2016, enligt nyhetsbyrån.

Se mer här:

Cred & Källa: Nytt mörkt år för det svarta guldet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *