”Nya Karolinska lyft för tung exportsektor”

Nya Karolinska Solna Foto: Tomas Oneborg

Närheten till it-klustret i Kista skapar unika möjligheter inom e-hälsa.

Nya Karolinska Solna (NKS) diskuteras flitigt. En genomlysning av själva genomförandet av ett stort projekt som detta är bra och nödvändig i en fungerande demokrati.

Men debatten måste också belysa alla aspekter av vad vi lägger våra gemensamma skattemedel på och vi vill därför lyfta fram andra perspektiv på framtidens vård och omsorg. Det handlar om det som är av betydelse för oss som patien­ter och anhöriga men även om betydelsen för regionens ekonomiska utveckling på sikt.

NKS är en unik möjlighet och en helt avgörande hörnsten i Stockholmsregionens satsning på hälsa. Liknande förutsättningar för innovationskraft inom life science finns på maximalt fem platser på jorden.

1. NKS blir ett unikt och modernt sjukhus för nya sjukvårdskoncept som möjliggör nyttiggörande av nya forskningsrön vilket ger en mer preventiv sjukvård så att ”riskfaktorer” behandlas i stället för ”symtom”.

2. I Hagastaden där NKS ligger finns även det ny­skapade nationella forskningsinstitutet Science for Life Laboratory med över 200 forskargrupper och omkring 70 life science-företag.

3. Därtill kommer närmare 100 000 studenter och 10 000 forskare i de fyra universiteten i Hagastadens närhet.

4. Närheten till it-klustret i Kista skapar unika möjligheter att utveckla nya digitala lösningar inom hälsoområdet, så kallad e-hälsa.

Dessutom finns här ett antal myndigheter som alla fokuserar på att vi medborgare ska få en så ­säker, effektiv och god vård som möjligt. Här finns Folkhälsomyndigheten, eHälsomyndigheten, det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC och inom kort flyttar också SBU – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, till Hagastaden.

Resultatet är ett kraftcentrum där vårdgivare, beslutsfattare, utbildning och akademisk forskning finns samlad på en liten geografisk plats. Det är helt unika förutsättningar för att ledorden ”vård i världsklass” ska bli verklighet. En jämlik, kostnadseffektiv och trygg vård.

Om vi vågar höja blicken från de kortsiktiga ut­maningarna kan vi se att NKS och den högspecialiserade vården, förutom att gynna medborgare här rent hälso- och sjukvårdsmässigt, också är en del av en mycket större möjlighet.

I den senaste rapporten (”Ekonomi­rapporten. Om kommunernas och landstingens ekonomi”, okto­ber 2015) som ges ut av Sveriges kommuner och Landsting (SKL) visas att kostnadstrycket i kommun- och landstingssektorn nu ökar så starkt att det krävs betydande skattehöjningar framöver för att upprätthålla servicenivån. Rapporten pekar dock på att det finns möjligheter att undvika dessa skattehöjningar genom att introducera ny teknik och nya synsätt i vården, till exempel e-hälsa. I den innovativa miljö som nu växer fram i Hagastaden, där NKS blir motor, blir det även en viktig grogrund för befintliga och nya företag inom life science och hälsa.

Life science – samlingsbenämningen på forskning och utveckling av produkter som syftar till ett hälsosammare liv på individbasis och till en kostnadseffektiv vårdapparat på landstingsbasis – är redan i dag en stark exportnäring för Sverige.

I Stockholm–Uppsala-regionen finns över 700 life science-företag och här finns mer än 50 procent av all svensk forskning inom life science. I dag står life science-produkter för omkring 15 procent av vår nettoexport. Enbart läkemedelsexporten var 2015 6 miljarder kronor varje månad. En mycket betydelsefull men inte så brett känd bransch helt enkelt.

Samtidigt har life science tappat i konkurrenskraft under de senaste två årtiondena. Hur ska vi säkerställa att Sveriges life science-industri inte fortsätter tappa position i den stenhårda globala konkurrensen? Vilka komparativa fördelar har vi som nation?

NKS kommer i detta sammanhang att kunna vara det nav där den högspecialiserade vården samverkar med forskare på våra universitet och med life science-bolagen i Sverige. Det skapar en miljö där patienten är i fokus och där akademi och företag i samverkan kan utvecklas. Det skapar arbetstillfällen och exportintäkter till Sverige. Stockholms läns landsting driver genom satsningen på NKS ett ­arbete helt i linje med detta. Låt inte debatten kring upphandlingar, kostnader och genomförandet av byggprojektet få oss att tappa fokus på de möjlig­heter som NKS kommer att ge oss.

Ylva Williams

vd Stockholm Science City/Vetenskapsstaden

Björn O Nilsson

styrelseordförande Stockholm Science City/Vetenskapsstaden

Ylva Williams och Björn O Nilsson Foto: Maria Uhr, Peter Knutson

Stockholm Science City Foundation/Stiftelsen Vetenskaps­staden arbetar för att skapa förutsättningar för en stark och attraktiv miljö för life science i Stockholm med tyngdpunkt på området i och kring Hagastaden.

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är ett natio­nellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö.

Sammanlagd forskningsfinansiering inom
life science för Karolinska Institutet, Stockholms universitet, KTH, Uppsala universitet och SLU var cirka 10 miljarder kronor under 2013.

Läs mer:

Cred & Källa: ”Nya Karolinska lyft för tung exportsektor”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *