Nu prövas solidariteten inom LO

Det blåser upp till en stormig avtalsrörelse 2016. Fackförbundet Kommunal har i god tid innan förhandlingskarusellen dragit igång levererat ett ultimatum till LO och sagt att de inte tänker gå in i en samordning om inte undersköterskorna får extra löneökningar utöver industrins normerande märke.

Foto: Bertil Ericson/TT

Kravet tycks vara kompromisslöst. Skälet är att undersköterskorna ska komma ikapp jämförbara mansdominerande yrken. Avtalssekreteraren Lenita Granlund lyfter fram det självklara – får man samma procentuella löneökning som industrin så ökar klyftorna.

I LO:s andra ringhörna står industrifacken. Enligt Kommunal tjänar en undersköterska 23 200 kronor i snitt i månaden vid heltid. Vilket är 2800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare med lika lång utbildning.

Dessa fakta gör det är svårt att avfärda Kommunals argument om värdediskriminering som innebär att mansdominerade yrken värderas högre än de yrken där arbetskraften till största delen består av kvinnor.

Och det är nu som solidariteten prövas på allvar.
Industrifacken har ingenting att vinna på att undersköterskorna får extra lönepåslag.

De har varit emot de tidigare jämställdhetspotterna där lågavlönade kvinnodominerade förbund fick högre procentuella lönepåslag än till exempel industriarbetarna. Kommunal tycker å andra sidan att dessa potter gett bra effekt.

Men Metallbasen Anders Ferbe vet vad som väntar om Kommunal gör verklighet av sitt hot. Förbundet utgör en tredjedel av LO, utan Kommunal blir det ingen samordning.
Han befarar kaos i lönebildningen och en huggsexa där varje förbund förhandlar för sig själv och tar det som de kan få.

En enad front är ett måste för LO inför denna komplicerade avtalsrörelse där parterna länge varit oense om utgångspunkten för förhandlingarna – inflationen. Facken tycker nämligen att man ska utgå ifrån Riksbankens mål om en inflation på två procent medan arbetsgivarna fortsätter hävda att målet saknar all trovärdighet. De vill att man ska utgå från företagens konkurrenskraft i stället.

Så IF Metall gjuter olja på vågorna. Avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä var snabbt ute och sa att det är bra att Kommunal nu pekat ut enbart gruppen undersköterskor. Tidigare ville de att alla kommunalare ska ha lönepåslag utöver industrimärket och det tycker IF Metall är fel.

Det kan däremot finnas särskilda skäl till att höja lönerna extra för vissa grupper, resonerar metalledningen även om de tycker att den aktuella gruppen är för stor. Den består nämligen av 150 000 undersköterskor.

Klockan tickar och LO-samordningen ska vara i hamn 21 oktober. Så avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä går ut en gång till i media och hyllar Kommunal för ”dess mod”.

En hård kamp väntar i LO-borgen.

Stressen inom LO-familjen måste vara stor när IF Metall redan nu säger att förbundet är redo att gå ut i strejk för att undersköterskorna ska få högre löner – om de kommer överens om det kravet i samordningen.

En hård kamp väntar i LO-borgen. Förbunden har gemensamt formulerat ett mål om att lönegapet mellan män och kvinnor ska halveras till 2028. Men Kommunal tror inte på de vackra orden, ingen har ju sagt hur det ska gå till och historien har lärt oss att jämlikheten inte kommer som en gåva från himlen.

Kommunal har också tydligt visat att man menar allvar. De är inte rädda att ställa sig utanför samordningen om det krävs.
Ordförande Annelie Nordström fick nyligen frågan om Kommunal inte behöver de andra förbunden för att få igenom sina krav.

Hennes svar – hur många gånger har det varit mer än lite munväder som stöd?

Läs mer:

Cred & Källa: Nu prövas solidariteten inom LO


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *