Norges femte rikaste tar över oljeetiken

Från och med den 1 januari är det inte den norska finansministern, utan centralbanken som bestämmer vilka företag som landets oljefond inte får köpa aktier i. Johan H Andresen leder etikrådet som ska vägleda Norges Bank.

Det nyutnämnda rådet avlöser det gamla etikrådet som granskade företag och gav sina rekommendationer till finansminister Siv Jensen.

Under de 12 år som det gamla etikrådet granskade suspekta verksamheter uteslöts drygt 50 företag. Stortinget har bestämt att oljefonden inte ska få investera i produktion av kärnvapen, landminor och tobak. Hela 21 av de svartlistade företagen är tobaksbolag, däribland Swedish Match, som säljer snus.

Då är det något ironiskt att den nye ordföranden i Etikrådet närmast föddes med en cigarett i mungipan. Hans far ägde Norges största och äldsta tobaksbolag, Tiedemanns Tobaksfabrik, grundlagd redan 1778, men i släktens ägo sedan 1849. Tobaken är emellertid ett avslutat kapitel som investeringsobjekt. Familjens sista tobaksaktier såldes till Danmark hösten 2005.

Johan H Andresen brukar ha ett junior efter namnet, eftersom han heter som sin far. Han föddes den 25 juli 1961. Mamman kommer från den svenska adeln. Enligt tidskriften Kapital är Andresen Norges femte rikaste man.

Ingen betvivlar att Johan H Andresen har stora kunskaper om investeringar. Han är en av de få som driver med private equity i Norge genom den familjeägda fonden Ferd. Han är också mycket engagerad i socialt entreprenörskap, verksamheter som försöker kombinera affärer med idealism.

2013 hade Ferd ett samlat kapital på 24,3 miljarder norska kronor, motsvarande bara 0,004 procent av oljefonden. Men Ferd kan visa till ett resultat det året på 25 procent, mot 15,9 procent för oljefonden.

En av de största tillgångarna i Ferd är Elopak, det tredje största företaget i världen inom dryckesförpackningar av papp.

– Det kan låta arrogant, men när man kommer på en viss nivå betyder inte pengar det samma som tidigare, har Johan H Andresen sagt i en intervju, där han samtidigt säger att han ändå vet hur mycket tio kronor är värt.

Hans första sommarjobb var att plocka maskrosor på familjens egendom. Avtalet med pappan var att han skulle få ett öre per maskros.

– Det verkar inte som mycket när du börjar. Men när du plockat 350, är det långt kvar. Den sommaren lärde jag mig hur mycket tusen är.

Läs mer:

Cred & Källa: Norges femte rikaste tar över oljeetiken


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *