Näringsministern orolig för handelskrig med Kina

Mikael Damberg på sitt arbetsrum i Näringsdepartementet. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Just nu importeras massvis med billigt stål från Kina till Europa. Priserna på europeiskt stål dumpas, och stålindustrierna i flera länder som Storbritannien och Frankrike blöder. Även i Sverige tyngs stålproducenterna av importen, även om det svenska stålet är mer nischat på specialprodukter än i andra europeiska länder.

Nu reses krav från flera europeiska medlemsländer på EU ska införa skyddstullar gentemot Kina för att skydda det europeiska stålet. Även den svenska branschorganisationen för stålindustrin, Jernkontoret ansluter sig till skyddstulls-ivrarna.

– Ja, i den mån man producerar med hjälp av statligt stöd så är det rimligt att vi skyddar oss, säger Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret.

Skyddstullar används idag, det är inget kontroversiellt i det, tycker han.

– Det är ett sedvanligt verktyg, det är vanligt förekommande med antidumpnings-tullar. Nu har priserna fallit kraftigt i Europa, med 40 procent det senaste året. Vi vill ha fair play, inga statliga stöd. Det är som dopning inom idrotten, säger han.

Men näringsminister Mikael Damberg (S) är orolig för att skyddstullar skulle kunna få effekter på annat än bara stålindustrin.

– Vi stödjer en frihandelslinje i Sverige, vi är försiktiga med att vilja införa handelspolitiska instrument. Det har ofta lett till oanade effekter på helt andra områden än de som avses, säger han.

I frågan om skyddstullar för stålet stödjer dock Sverige den utredning som EU-kommissionen håller på med, förklarar han. Kommissionen tittar på olika åtgärder som ska stärka den europeiska stålindustrin både på lång och kort sikt. Kanske finns skyddstullar med i åtgärdsbatteriet.

– Vi väntar på vad de ska komma med. Vi har en nära dialog med EU-kommissionen, vi får vänta och se, säger han.

Men hans oro för effekterna av eventuella åtgärder finns där. Om EU inför skyddstullar för att hindra billigt stål att komma in i Europa så kan Kina slå tillbaka på helt andra sätt.

– Senast vi införde handelspolitiska åtgärder så gällde det elektrostål. Då blev ABB ett av de företag som drabbades hårdast. Man måste förstå, handelspolitiska åtgärder kan få effekter på helt andra områden, säger han.

Frågan är om EU-länderna ska vara så ”mjuka i ryggarna” så att de låter Kina hålla på.

– Nej, vi har inget intresse av att låta Kina överproducera och pressa priserna här, säger han. Men inom handelspolitik är det viktigt att inte vara naiv. Ingen är betjänt av ett handelskrig, säger han.

Men det gäller att tänka sig för.

– Den stora risken är att Kina inte svarar med skyddstullar på just stål, utan på helt andra områden. Det är där EU-kommissionen måste avgöra vad som är bäst, säger Mikael Damberg.

Bo-Erik Pers på Jernkontoret tycker dock att Mikael Damberg oroar sig i onödan.

– Det är olyckligt att han har den här synen. Jag tror att han blandar ihop antidumpningstullar med andra handelshinder. Jag tror att kineserna ser det här, de är inte dumma. Jag ser inte någon risk för handelskrig, det här är inte konstigare än att vi skyddar också mot statligt stöd, säger Bo-Erik Pers.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Näringsministern orolig för handelskrig med Kina


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *