När tar det slut, Kommunal?

En olycka kommer sällan ensam. Först Kommunalskandalen med vidlyftiga spritnotor och lägenhetsaffär. Nu avslöjar SvD Näringsliv att Kommunal ligger i botten när det gäller fackförbundens aktieplaceringar. Risken är att medlemmarna ser ett samband.

Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Jessica Gow/TT

Fackföreningarna i Sverige placerar miljarder på börsen. Det är medlemmarnas pengar och fackets muskler. Strejkkassor som ska användas för att få igenom högre löner och bättre villkor.

SvD Näringslivs granskning visar att de som styr fackens placeringar inte ens verkar ha gått Aktiespararnas grundkurs där första punkten är ”lägg inte alla ägg i samma korg”.

Kommunal har satsat över 60 procent – nära 240 miljoner kronor – av sin aktieportfölj på Swedbank.

Privatekonomerna tar sig för pannan och kallar Kommunals placeringsstrategi för ”vårdslös spekulation”. Det är lätt att hålla med.

Att förbundet dessutom äger aktier i vårdkoncernen Attendo är säkert provocerande för många medlemmar. Trots ett kongressbeslut om att en ”nonprofit-princip” ska råda i vård, skola och omsorg har Kommunal profiterat på det som de aktivt bekämpar utåt.

– Vi har ju tjänat pengar på att privata välfärdsbolag utnyttjar våra medlemmar, för det är det privata välfärdsföretag gör. De sparar pengar på personalen, sade Vårdbiträdet Sanna Tefke, styrelseledamot i Kommunal Stockholms sektion Gullmarsplan till Aftonbladet och reste frågan om förbundets trovärdighet.

Att avkastningen på Kommunals aktieportfölj hamnar så långt under index är direkt pinsamt.

Någon genomtänkt placeringsstrategi verkar inte finnas. Man kan tycka att Sveriges största fackförbund, med över en halv miljon medlemmar, borde ha ett mer professionellt synsätt på sitt ägande. Just Kommunals medlemmar är bland de lägst avlönade på den svenska arbetsmarknaden samtidigt som de betalar bland de högsta fackavgifterna.

Att avkastningen på Kommunals aktieportfölj hamnar så långt under index är direkt pinsamt.

Att nyheten kommer ut nu är maximalt dålig timing. Det är också svårt att släppa tanken på att de dåliga investeringarna hänger samman med den osunda kulturen som Aftonbladet avslöjade inom fackförbundet för några veckor sen.

Man slösar medlemmarnas pengar på lyxrestaurang och vidlyftiga fester samtidigt som man gör dåligt genomtänkta investeringar på börsen. Det är ingen bra kombination.

Många av Kommunals medlemmar har fått nog. Över 10 000 personer har begärt utträde ur förbundet sedan skandalerna rullades ut. En del av dem har anmält förbundet till Konsumentverket och kräver sina medlemsavgifter tillbaka.

Många beskriver en stor besvikelse över sina förtroendevalda som bott gratis på fackets konferensanläggning, ätit och druckit gott för medlemmarnas pengar.

Kommunal har lovat bättring. Förbundet kassör, som satt i 37 olika styrelser och kommittéer utöver sitt uppdrag i Kommunal har avgått. Även ordförande Annelie Nordström har aviserat att hon kliver av sin post vid nästa kongress.

Uppförsbacken för Kommunal tycks gigantiskt just nu. Det handlar både om attityd, kultur och kompetens. Mycket måste bli bättre och det är bråttom.

Fortsätt att läsa här:

Cred & Källa: När tar det slut, Kommunal?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *