Murrays julshow – en trevlig besvikelse

Kan inte föreställa mig en bättre tomte än Bill Murray.Men …Hans julshow är mest en trevlig besvikelse. Det finns onekligen flera poänger med julspecialen ”A very Murray Christmas” på Netflix där senior­hipstern Bill Murray spelar en bitter och cynisk version av sig själv.

Som att den utspelar sig i New York – julens oslagbara huvudstad – och att anrika art deco-hotellet The Carlyle och baren Bemelmans får vara historiens fond. Det är som en årgångswhisky för ögonen.

Eller att showen är regisserad av Sofia Coppola, att Miley Cyrus sjunger en bedårande ”Silent night” och att självaste David ­Johansen från New York Dolls, oannonserat dyker upp från ingenstans. Hans bartender känns som en logisk fortsättning på hans grandiosa alter ego Buster ”Hot hot hot” Poindexter.
En scen är dessutom alldeles magisk.
När franska popbandet Phoenix, förstärkta med ­Jason Schwartzman på trummor, stämmer upp i Beach Boys ”Alone on Christmas day” vill man spontandansa runt granen i tomteluva.

Den mycket lösa handlingen i ”A very Murray Christmas” går ut på att Murray motvilligt ska göra en julspecial ­under en vinterstorm som tycks ha lamslagit hela världen. Men det känns som om manuset skrivits på en post it-lapp och att både budgeten och idéerna tog slut efter tio minuter.

Kan Amy Poehler och Chris Rock vara tråkiga? ­Slösas Michael Ceras medverkan bort i en trappa? Är ett av shownumren mest en ursäkt för att George Clooney ska få hoppa fram bakom pappgranar och ­göra lustiga ljud? Är rädd för att svaret på samtliga ­frågar är ja.
Med den här stjärnspäckade ensemblen och den  slösaktiga mängden talang borde ”A very Murray Christmas” ha blivit något mer och roligare.
Men vi får i alla fall David Johansen och hans stiliga tangorabatt. Och grundidén är förstås briljant. ”A very Murray Christmas” kan åtminstone bli ett begrepp.­Titeln är på sätt och vis en kärnfull beskrivning av julen, i den meningen att alla löjliga förväntningar på Kalle Ankas heliga högtid brukar förvandlas till snömos.
Det blir aldrig så bra som på vykorten.

Fortsätt att läsa här:


Cred & Källa: Murrays julshow – en trevlig besvikelse


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *