Merkels utspel en lek med elden

Inget är bekräftat och inget dementerat. Men man kan lugnt utgå ifrån att Merkels rådgivare matat veckotidningen Spiegel med budskapet från Berlin att Greklands möjligheter att förhandla fram gynnsammare villkor är uttömda. ”Take it or leave it”, lyder nu beskedet. Fortsätt att spara och reformera. Eller lämna eurozonen.

På toppen av eurokrisen hade marknaderna gått i spinn. I dag är läget helt annorlunda. Spanien, Portugal och Irland har lämnat krisprogrammen bakom sig och finansierar sig själva på marknaderna. Risken för akut krissmitta är enligt praktiskt taget alla ekonomer minimal.

Men varför då detta utspel? Merkels avsikt är helt klart att påverka väljarna i Grekland som går till urnorna de 25 januari. Röstar grekerna på oppositionsledaren Alexis Tsipras från vänsteralliansen Syriza ska de veta att detta leder landet rakt in i fördärvet. Åratal av uppoffringar kommer i så fall att vara förgäves.

Syriza som rider på motståndet mot sparpolitiken leder i opinionsmätningarna. Men försprånget gentemot borgerliga regeringspartiet Ny Demokrati med premiärminister Antonis Samaras i spetsen har krympt till inte mer än 3-4 procentenheter. Valet ser därmed ut att bli en rysare.

Till det grekiska valsystemets egenart hör regeln att det största partiet i valet får en generös bonus på 50 mandat. I ett parlament med sammanlagt inte mer än 300 ledamöter betyder att vinnaren har alla chanser att bilda en regering.

Alexis Tsipras som räknar med att bli Greklands kommande regeringschef har lovat väljarna att höja pensionerna, riva upp beslutade skattehöjningar och se över beslutade privatiseringar. Dessutom ska Greklands skulder omförhandlas. Där går gränsen för Merkel och resten av EU som tillsammans med IMF har försökt rädda Grekland med två krispaketet på sammanlagt 240 miljarder euro sedan 2010.

Merkel hoppas att grekerna nu ska inse att de står vid ett vägskäl – och att de ska svälja ilskan över svångremspolitiken och i stället välja det säkra framför en osäker kollisionskurs med de internationella långivarna.

Det kan fungera. Men det finns också en risk för att inblandningen utifrån får rakt motsatt effekt – inte minst som den kommer från Tyskland som i Grekland uppfattas som dominerande och respektlöst. Det är inte länge sedan nidteckningar på Angela Merkel var i omlopp i Aten där hon visades som en pisksvingande domina i SS-uniform.

Uteslutas kan alltså inte att Berlins senaste inblandning i grekisk politik leder till en trotsreaktion – till förmån för vänsteralliansen som alltid kritiserat Tysklands förmynderi och nu ser sig bekräftad.

Läs mer här:

Cred & Källa: Merkels utspel en lek med elden


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *