Majoritet missar viktig pensionsfaktor

Tjänstepensionen kan avgöra om pensionen blir fest eller kalldusch. Foto: Malin Hoelstad

Den framtida pensionens storlek hänger samman med en rad faktorer, men få svenskar har koll på vad som är viktigast för att få en hög framtida pension.

En ny undersökning som tjänstepensionsföretaget Collectum låtit göra visar att 36 procent av svenskarna tror att ett privat pensionssparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Något färre 35 procent tror att tjänstepension är viktigast och 21 procent svarar att det viktigaste är att arbeta länge för att få en hög pension.

– Det är synd att det inte är fler som har förstått att tjänstepension är den viktigaste delen för att få en bra pension, utöver den allmänna försäkringen, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Men hur viktig är tjänstepensionen?

– Det är viktigare att man har en tjänstepension, än att man jobbar ett år extra, säger han.

Han förklarar att det ger mest på att man kommer ut i arbetslivet tidigt än att man jobbar ett år extra i slutet av yrkesliv. Något att tänka på för de som är på väg ut i arbetslivet.

– Pengarna som betalas in till pensionen när man är 28-29 år växer många år innan de plockas ut. Att jobba ett år extra i slutet av karriären ger ett års extra inbetalningar, men de pengarna hinner inte förränta sig, säger han.

Den enklaste vägen till en hög pension är att jobba heltid, jobba vitt och att ha tjänstepension.

– Mycket få har möjlighet att varje månad spara så mycket att det kompenserar för utebliven tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepensionen är viktig för alla. Utan den hamnar hela pensionen runt 45 procent av lönen, men med en tjänstepension kan man få 15 procent extra och kan komma upp till runt 60 procent av lönen. Har man en lön över 7,5 prisbasbelopp blir tjänstepensionen extremt viktig.

– Ju högre inkomst man har, desto större del av den framtida pensionen kommer tjänstepensionen att utgöra.

Om en arbetsgivare har kollektivavtal ingår tjänstepension. Men även arbetsgivare utan kollektivavtal kan erbjuda tjänstepension och gör den inte det kan man som arbetstagare försöka förhandla sig till det. Enligt Collectum är en rimlig lägsta premienivå någonstans mellan 4 och 10 procent av lönen, beroende på hur hög den är.

Man ska dock som alltid vara uppmärksam på
vilka avgifter man betalar för sparandet av tjänstepensionen.

Från den 1 januari 2016 slopas avdragsrätten helt för privat pensionssparande. Det innebär att det från och med årsskiftet inte finns några skattemässiga fördelar med att
spara i en privat pensionsförsäkring. Under 2015 har det gått att göra avdrag för maximalt 1 800 kronor per år.

Vill man spara extra är det läge att byta sparform för pensionssparandet. Ett sätt är att starta sparande i ett investeringssparkonto, så kallat ISK, eller en kapitalförsäkring. Här får man betala en årlig schablonskatt, men man slipper betala skatt när pengarna tas ut.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP, vilken har tillkommit genom avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 29 miljarder kronor i premier under 2014 mellan 33 000 företag och cirka tio
försäkringsbolag.

Läs mer:

Cred & Källa: Majoritet missar viktig pensionsfaktor


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *