Kraftig ränteuppgång skapar oro på marknaden

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På de flesta större marknader steg långräntorna kraftigt i förra veckan. I Sverige steg tioårsräntan med över 30 punkter (hundradels procentenheter) till 0,98 procent. Stigande räntor är lika med fallande priser på räntepapper, det var alltså en kraftigt globalt prisfall på räntepapper.

I vanliga fall finns det en tydlig förklaring till kraftiga ränterörelser, men just nu är det svårt att sätta fingret på vad som styr marknaden.

– Tyvärr finns det ingen enkel förklaring. Normalt sett finns det en ”trigger”, alltså någon information som kommer ut. Men så enkelt är det inte den här gången, säger Richard Falkenhäll, ekonom på SEB.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att marknaden har börjat se lite ljusare på ekonomin.

– Räntorna har varit extremt nedtryckta och styrda av centralbankerna den senaste tiden. Sedan har man nog insett att konjunkturen inte är fullt så nattsvart som räntorna indikerar. Tioårsräntor på de nivåer som vi varit nere och bottnat på betyder att man inte tror på någon konjunkturåterhämtning eller inflation på många år. Och så ser det inte riktigt ut. Tvärtom finns det tydliga tecken på att Europa nu går åt rätt håll, säger hon.

Hon håller med om att förändringarna på räntemarknaden har varit stora den senaste veckan, men rörelserna är inte fullt lika dramatiska som för några veckor sedan.

– Det var mycket värre förra gången. Då steg den tyska tioårsräntan från 5 punkter till 60 punkter. Det var helt galet. Då var det problem i räntemarknaden.

Vad händer då framöver? Annika Winsth tror att räntorna kommer att fortsätta stiga, men ingen vet hur fort det kommer att gå. Höga räntor bromsar ekonomin och centralbankerna runt om i världen vill därför inte se alltför kraftiga ränteuppgångar.

– Det är en balansgång. Alla vet att räntorna ska stiga, men centralbankerna kommer hålla emot. Frågan är hur snabbt det kan gå. Vi får vara beredda på att det kan bli den här sortens kraftiga rörelser, säger Annika Winsth.

För svenska hushåll påverkar ränterörelserna i första hand bolåneräntor med långa bindningstider.

– Det är inte alls lika förmånligt att binda räntan som för bara en månad sedan. Men då var vi på väldigt attraktiva nivåer som vi förmodligen aldrig kommer se igen, säger Richard Falkenhäll.

Annika Winsth på Nordea för ett liknande resonemang.

– Både företag och hushåll bör känna till att vi förmodligen har passerat räntebotten. Det är ingen brådska, men man bör fundera på vilken risk man tar. Räntenivåerna har varit nere på historiskt låga nivåer. Gissningsvis kommer de inte bli mycket lägre. Har man funderat på att binda boräntan och har stora lån så bör man ta den diskussionen nu, säger hon.

Hon skickar även med en varning för stigande räntor riktad till svenska kommuner.

– De stora företagen har gått längre ut på kurvan och lånar långt (väljer alltså i högre utsträckning längre bindningstider, reds anm.), men det finns fortfarande väldigt många kommuner som ligger med rörlig finansiering, och då sitter man ju och ”bettar” med skattebetalarnas pengar.

Framöver kommer även aktiemarknaden att påverkas av stigande räntor. När räntorna stiger blir placeringar på aktiemarknaden mindre attraktiva, vilket kommer att bromsa eller sänka börsen.

– Aktiesidan kommer att korrigeras av räntemarknaden. Där är vi inte ännu. Någonstans framöver bör det komma men det är omöjligt att säga när.

Efter de kraftiga ränterörelserna i mitten av förra veckan har marknaden lugnat ned sig något. Denna vecka är gles på internationell statistik, men för Sveriges del publiceras flera viktiga siffror. På onsdag presenterar Prospera inflationsförväntningar och på torsdag kommer färska inflationssiffror för maj.

– Jätteviktiga siffror eftersom de är viktiga för Riksbanken, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Kraftig ränteuppgång skapar oro på marknaden


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *