Kinas extrema tillväxt bromsar in

Kina genomgår ett skifte. Landet lämnar tigerekonomistadiet, med hög investeringstakt och extremhöga tillväxttal, för att i stället få en tillväxt på 5–6 procent.

– Kina är inte längre en makrostory utan en mikrostory, säger Sean Yokota, SEB:s makroekonom i Asien.

Han är placerad på kontoret i Singapore, men är på kort visit i Stockholm för att bland annat presentera rapporten Asian Outlook med tillväxtutsikter för bland annat Kina.

Sean Yokota konstaterar att Kina har haft en extremt volatil tillväxt. Ena året växer ekonomin med 7 procent, sedan går tillväxten upp till 15 procent för att sedan falla tillbaka till 7 procent.

Volaliteten skapar obalanser, bubblor och osäkerhet. Detta vill makthavarna komma bort ifrån. Deras strävan är att Kina växer på en lägre men på en mer stabil nivå, där fokus läggs på att växa med kvalitet i stället för kvantitet. Och en stabil tillväxt kan också leda till bättre stabilitet på andra håll, exempelvis inom politiken.

– Kina är inte längre landet med en enormt hög årlig tillväxttakt, som drar i världsekonomin och som är orsaken till att råvarupriserna skjuter i höjden. Man är inne i ett skifte, där man får en lägre men en mer stabil tillväxt.
 

Land Tillväxt 2014 Prognos 2015
Kina 7,4 % 7 %
Indien 5,8 % 5,8 %
Indonesien 5,1 % 5,4 %
Korea 3,6 % 3,5 %

För 2015 bedömer Sean Yokota att Kina växer med 7 procent. Även om Kina saktar in så är tillväxten god, i synnerhet ur ett europeiskt perspektiv. Räknat i reda pengar är årets förväntade tillväxt ungefär lika stor som hela den svenska ekonomin.

– Tänk om SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist skulle säga att Sverige skulle växa 100 procent. Det är Kinas tillväxt för varje år, säger Sean Yokota och konstaterar att sett ur ett företagsperspektiv så är Kina en enorm marknad.

– Det finns verkligen stora möjligheter i Kina.

Han gör även bedömningen att den kinesiska aktiemarknaden kan komma att ta fart under året. Det finns fler skäl till det.

Centralbanken förväntas föra en mjuk penningpolitik, med ytterligare penningpolitiska lättnader. Kina har en liten aktiemarknad i förhållande till sin ekonomi. Men nu väntas pengarna flöda in, bland annat från privatpersoner som tidigare har en stor andel av sina besparingar på vanliga bankkonton.

– Tidigare köpte man fastigheter. Men fastighetsmarknaden har stagnerat och tappar i värde. Därför letar människor efter andra möjligheter. Sammantaget kommer detta pressa upp aktiepriserna, säger Sean Yokota.

Han berättar att bara under de två senaste månaderna öppnades runt en miljon nya investeringskonton för aktier.

– Det finns de som talar om bubbla, men man måste sätta siffran i perspektiv. Det finns redan 100 miljoner konton, så uppgången är bara en procent, säger Sean Yokota.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Kinas extrema tillväxt bromsar in


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *