Kartan som har satt boräntan under press

Riksbankens historiska minusränta har fått många svenskar att intressera sig för sin boränta och SvD:s Räntekartan har blivit en formidabel succé. De senaste månaderna har rapporter från bolånetagare runt om i Sverige forsat in.

– SvD Näringslivs Räntekarta har ända sedan vi sjösatte den för tre år sedan varit ett fantastiskt verktyg för kunder som ska förhandla med banken om sin boränta. Att vi nu på bara några månader fått in hela 37 000 nya ränteuppgifter gör kartan mer aktuell och relevant än någonsin tidigare, säger Maria Rimpi, chef på SvD Näringsliv, och fortsätter:

– Så jag hoppas att vi tillsammans med läsarna kan fortsätta hålla databasen levande och fortsätta ränteupproret vi drog igång 2012.

Fakta

• Här är bankerna som erbjuder bäst ränta:
(tremånadersränta, baserat på de senaste tre månadernas rapporter till Räntekartan)
SEB: 1,65 %
Danske Bank: 1,75 %
Skandiabanken:
1,77 %
Ålandsbanken:
1,82 %
Övriga: 1,85 %
Handelsbanken:
1,86 %
Nordea: 1,87 %
SBAB: 1,90 %
Swedbank/Spar-
banken:
1,91 %
Länsförsäkringar: 1,92 %
• Snittränta baserat på bindningstid:
3 månader: 1,83 %
1 år: 1,97 %
3 år: 2,19 %
5 år: 2,39 %
10 år: 2,68 %

Samtidigt som bankernas listpriser på bolån sjunkit något under början av året så är det viktigt att förhandla med banken och se till att få en rejäl rabatt.

SvD:s räntepanel rekommenderar att bolånetagare ska sikta på en ränta på 1,3 procent, för lån med tre månaders bindningstid. De anser att prutmånen i dag är 0,5-0,7 procentenheter på bankernas listpris.

Färsk statistik från Räntekartan visar att göteborgare är bäst i landet på att pressa boräntan. När SvD Näringsliv tittar närmare på de senaste tre månadernas rapporter till Räntekartan är det i Göteborg vi hittar de lägsta räntorna. För tremånaderslån är snittet 1,74 procent. Strax efter kommer Stockholm där tremånadersräntorna i snitt ligger på 1,75 procent, enligt Räntekartan. Allra högst räntor rapporteras från Karlstadsborna med en snittränta på 1,98 procent följt av Luleå, Uppsala och Jönköping. I grafiken återfinns endast orter med fler än 50 rapporter till Räntekartan de senaste tre månaderna.

Snittet för hela landet är ränta på 1,83 procent för tremånaderslån. Men det historiskt låga ränteläget återspeglas på lån med långa bindningstider. Och Räntekartan visar att det även går att få en rejäl rabatt för den som vill binda sitt bolån på lång tid. Listräntorna på tioårslån ligger i dag omkring 3,25 procent, medan räntekartan visar att den faktiska snittränta efter rabatt ligger på 2,68 procent.

Oavsett bindningstid ska man dock inte stirra sig blind på snitträntan. Det är nämligen inte omöjligt att få en rejäl rabatt och därmed pressa räntan betydligt mer än snittet. Man får tänka på att vissa som rapporterat in sin ränta fått listräntan eller en blygsam rapport. Dessutom baseras snitträntan på de senaste tre månaderna och under denna tid har Riksbanken sänkt räntan ytterligare, och marknadsräntor och boräntor har följt med nedåt.

Flera personer som lämnat in uppgifter till Räntekartan de senaste veckorna har rapporterat in räntor mellan 1,2 och 1,4 procent. Några enstaka har lyckats pressa sin boränta ända till 1,1 procent. Det är dock en stor skillnad mellan rapporterna och många har även rapporterat in räntor en bra bit över 2 procent.

En Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Avanza Bank visar att snittprutaren får ner sin boränta 0,37 procentenheter. Omkring tre av tio svenskar prutar på sina bolån och av de som försöker, är det endast en av tio som misslyckas och nekas rabatt. Prutproffsen, som lyckas få ner räntan mer än 0,7 procentenheter, är framför allt äldre och medelålders, enligt undersökningen. Av de som inte prutat alls, svarar nästan varannan att de inte försökt för att det känns obekvämt.

Förutom att använda SvD:s verktyg Räntekartan kan det vara bra att ha koll på vilka specialerbjudanden bankerna har. Via facket kan alla som är medlemmar i ett TCO- eller Saco-förbund teckna bolån för 1,35 procents ränta via SEB, för lån med tre månaders löptid. En annan riktlinje är se vilken ränta Skandiabanken erbjuder med maximal rabatt, 1,37 procent.

Boräntorna är extremt låga just nu, historiskt sett, men mycket talar för att räntorna förblir låga under lång tid framöver. Åtminstone så länge ett år framåt i tiden och så länge inflationen är låg.

GÖTEBORGARNA ÄR BÄST PÅ ATT PRUTA

Snittränta i olika städer
Baserat på de senaste tre månadernas rapporter till Räntekartan, endast tremånaderslån (antal rapporter per stad inom parentes)
Göteborg 1,74 % (779)
Stockholm 1,75 % (3 932)
Halmstad 1,76 % (71)
Malmö 1,81 % (540)
Helsingborg 1,81 % (164)
Umeå 1,81 % (99)
Sundsvall 1,82 % (58)
Linköping 1,83 % (129)
Uddevalla 1,85 % (72)
Södertälje 1,86 % (127)
Gävle 1,87 % (74)
Västerås 1,89 % (143)
Norrköping 1,90 % (91)
Örebro 1,90 % (101)
Jönköping 1,92 % (64)
Uppsala 1,92 % (276)
Luleå 1,94 % (56)
Karlstad 1,98 % (95)

Räntekartan – jämför dig med dina grannar

Har du rätt ränta hos banken? I vårt verktyg kan du avgränsa din sökning bland de tusentals räntor som ni läsare skickat in till oss. Här kan du se vad andra i ditt område betalar, jämföra banker och själv fylla i dina uppgifter.

Se mer här:

Cred & Källa: Kartan som har satt boräntan under press


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *