Invandringen stöttar svensk ekonomi

Högst arbetskraftsdeltagande, hög faktisk pensionsålder och relativt stor invandring. Sverige toppar många viktiga parametrar för att klara den framtida försörjningen av den kraftigt ökande äldre befolkningen, visar EU-kommissionens rapport om det åldrande Europa och de utmaningar som politikerna och befolkningarna står inför.

I höst ska EU komma med rekommendationer till EU-ländernas regeringar om hur åldersproblemet ska tacklas.

Men fakta finns redan på bordet, det gäller för politikerna att våga komma med kanske inte allt för populära förslag till väljarna, exempelvis högre pensionsålder.

En av de mer häpnadsväckande och tydligaste effekterna är att varje skattebetalande yrkesverksam kommer att tvingas försörja fler pensionärer. I dag går det en pensionär (över 65 år) på fyra yrkesverksamma personer i åldern 15–64. Om cirka 30 år kommer det bara gå två yrkesverksamma på varje person över 65. Så ser det ut i EU-länderna i genomsnitt.

I Sverige kommer försörjningsbördan också att försämras, men inte lika mycket. Antalet sysselsatta bedöms till skillnad från EU-snittet att växa hela vägen fram till 2060. Men orsaken är till största del en högre invandring än de flesta andra EU-länderna.

– Befolkningen i yrkesverksam ålder som är födda i Sverige kommer att minska framöver, säger Jonas Norlin, som jobbar med långsiktiga prognoser på finansdepartementet.

Med hjälp av arbetskraft som kommer utifrån grejar Sverige de demografiska utmaningarna med en allt mer åldrande befolkning bättre än andra. Kostnadstrycket på välfärden blir på så vis lindrigare än för andra EU-medborgare.

– Sverige har också ett ganska gott utgångsläge, säger Jonas Norlin.

Vi har den högsta sysselsättningsgraden, andel sysselsatta bland befolkningen, bland samtliga EU-länder, bland annat som en följd av fler kvinnor i yrkeslivet. Svenskar går relativt sent i pension. Dessutom har Sverige ett rätt bra balanserat pensionssystem, enligt Jonas Norlin.

Men svensk sjukvård, precis som i övriga EU, står inför stora påfrestningar när vi blir allt äldre.

– Och rapporten visar att för äldreomsorgen är läget speciellt utmanande, säger Jonas Norlin.

Läs mer:

Cred & Källa: Invandringen stöttar svensk ekonomi


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *